main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juli 2020 — 09:53

Joden vaker en ‘van alle kanten’ slachtoffer van discriminatie: ‘Moeten hier specifiek aandacht aan besteden’

Joden zijn vaker het slachtoffer van discriminatie in Nederland dan andere minderheden. Maar hoe pakken we antisemitisme aan? Daar gaat de Tweede Kamer vandaag over in debat. Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers en Tweede Kamerlid voor de VVD Dilan Yeşilgöz hebben een plan ontwikkeld om antisemitisme een halt toe te roepen.

Volgens Yeşilgöz is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor antisemitisme. “De joodse gemeenschap in Nederland is heel klein. Je krijgt de Arena er niet meer vol. Toch zie je dat als je kijkt naar cijfers bij bijvoorbeeld het OM en bij de politie over racisme, dat joden daar echt in oververtegenwoordigd zijn. We moeten hier specifiek aandacht aan besteden”, zegt het Kamerlid in Goedemorgen Nederland. Yeşilgöz beklemtoont dat al het racisme even erg is. “Maar als je alles op één hoop gooit, kun je je afvragen of je genoeg oog en aandacht hebt voor een specifieke groep die zegt: wij hebben hier écht last van.”

Volgens Segers is antisemitisme geen probleem van één groep. “Dus het kan uit islamitische hoek komen, dan is het vaak verbonden met het conflict tussen Israël en Palestina. Maar het kan ook uit extreemrechtse hoek of extreemlinkse hoek komen.” Volgens Segers zijn er joden die zeggen dat als ze op straat lopen, ze bespuugt en uitgescholden kunnen worden door een willekeurige blanke man. “Het komt echt van alle kanten”, stelt hij.

Volgens de voorman van de ChristenUnie moeten joden in Nederland daarom veel beter beschermd worden. “Dit is een groep die klein maar ook historisch erg beladen is. We hebben een ereschuld ten opzichte van deze groep, ze waren niet veilig in de Tweede Wereldoorlog. Als wij deze kleine groep niet kunnen beschermen en geen veiligheid kunnen bieden, wat stellen wij dan voor als beschaving?”

Antisemitisme op straat en op social media

Stafmedewerker van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) Hidde van Koningsveld is joods en krijgt vaak te maken met antisemitisme. Op straat en op social media, zegt hij in Goedemorgen Nederland. Ook op scholen is antisemitisme een probleem. “We zien jongeren die bijvoorbeeld hakenkruizen in hun schrift getekend krijgen, omdat klasgenoten weten dat ze joods zijn. Ook op social media zien we dat jongeren er last van hebben. Een verhaal dat wij hebben gehoord is dat iemand op Facebook op zoek ging naar joodse namen en die mensen ging lastig vallen in de Facebookchat, met de meest vreselijke verwoordingen”, zegt Van Koningsveld.

Volgens hem is belangrijk dat er bij het CIDI melding wordt gemaakt van een antisemitisch incident, zodat het geregistreerd wordt. “Daarnaast raden wij aan om aangifte te doen, zodat de politie het kan oppakken en zodat het probleem in kaart wordt gebracht en antisemitisme ook echt wordt aangepakt.”

Segers vindt dat social media-bedrijven zoals Twitter en Facebook strenger moeten handhaven op antisemitisme. “Wij doen echt een beroep op de platforms zelfs om het op te pakken”, zegt hij. “En de politie moet er actiever achteraan. Desnoods moeten mensen van het bed worden gelicht.” Harde maatregelen zijn volgens Segers broodnodig, nu er zelfs joodse kinderen zijn die les krijgen in een beveiligde school. “We hebben met jongeren gesproken die allemaal een verhaal hebben over intimidatie en over incidenten in de klas. En wat was het ergste? Het zwijgen van leraren en mede-leerlingen. Daarom hebben wij ons voorgenomen om niet te zwijgen. We moedigen ook iedereen aan en ook zeker de politie om nooit te zwijgen en om nooit weg te kijken.”

Leraren mijden onderwerp

Op dit moment zijn scholen al verplicht om aandacht te besteden aan de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging, maar volgens Yeşilgöz en Segers is dat niet genoeg. Leraren zouden het onderwerp zelfs mijden uit angst voor heftige reacties uit de klas. Yeşilgöz: “En zelf weten ze niet goed hoe ze daarmee om moeten gaan.” Er wordt ook steeds meer gevraagd van leraren, zegt zij. “Eigenlijk wil je dat kinderen thuis leren dat je respect moet hebben voor anderen. Als je dat allemaal niet leert, zeggen wij tegen een leraar: leer jij het ze even.” Leraren moeten daarom meer sturing krijgen. “Je kunt leraren helpen door via de opleiding niet alleen aandacht te hebben voor de inhoudelijke kant van het verhaal, maar ook over hoe je het overbrengt en hoe je regeert als er op een hele foute manier wordt gereageerd door leerlingen.”

LEES OOK: CIDI telt fors meer gevallen van antisemitisme

Daarnaast moet in de klas niet alleen antisemitisme worden besproken, maar ook de bijdrage van joden aan de samenleving. “Joden zijn niet alleen slachtoffers”, benadrukt Segers. “Tot op de dag van vandaag zie je joden op allerlei prominente plekken excelleren. De joodse traditiecultuur hoort bij onze samenleving. Je moet niet alleen vertellen wat er aan drama’s is gebeurd, maar ook welke bijdrage de joodse gemeenschap aan Nederland heeft geleverd. Dat zie je ook hoe rijk het is.”

Nationaal coördinator

Segers en Yeşilgöz willen dat er een nationaal coördinator komt, die controleert of het de goede kant opgaat met de strijd tegen het antisemitisme. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft laten weten dat niet te zien zitten. Zij vindt dat er al genoeg instrumenten zijn om discriminatie te melden, bijvoorbeeld het meldpunt anti-discriminatie.

Yeşilgöz: “Maar een nationaal coördinator is wat ons betreft echt een apart persoon, die voor twee of drie jaar wordt benoemd, die heel kritisch kan kijken naar alles waar wij het over hebben. Hoe zit het lesprogramma in elkaar? Hoe gaat de politie om met antisemitische incidenten? Het gaat het OM daarmee om? Wij gaan ons niet bemoeien met het werk van het OM, wij zijn onafhankelijk, dus dat kan niet. Maar het is fijn als iemand van een afstand meekijkt en kan zeggen als er iets anders moet.”

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer

Overijssel wil met kogel af van ‘probleemwolf’

 In Overijssel zouden wolven in bepaalde situaties moeten kunnen worden afgeschoten, vindt een meerderheid in de Provinciale Staten. BBB, SGP, VVD, JA21, PVV en FVD…

Lees meer

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer