main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 17 februari 2020 — 10:18

CIDI telt fors meer gevallen van antisemitisme

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft het afgelopen jaar 182 gevallen van anti-Joodse discriminatie geregistreerd, meldt het ANP. Online uitingen zijn in dit onderzoek niet meegenomen. In de dertig jaar dat het centrum de Monitor Antisemitische Incidenten bijhoudt, werd volgens het CIDI nog nooit zo’n hoog aantal vastgelegd.

De 182 antisemitische incidenten in 2019 betekenen een toename van 35 procent ten opzichte van de 135 voorvallen die in 2018 werden geregistreerd. Dat jaar was het wel meer minder dan in piekjaar 2014, toen 171 incidenten werden geteld. “Destijds was de stijging van antisemitisme gerelateerd aan het oplaaien van het conflict tussen Israël en Hamas in Gaza. Een dergelijk verband ontbreekt in 2019”, aldus het CIDI.

Rechtsgeleerde Afshin Ellian ziet eveneens een toename van antisemitisme ontstaan, vertelt hij in Goedemorgen Nederland: “Uit alle onderzoeken die ik heb gelezen, blijkt dat antisemitisme toeneemt. Enerzijds worden radicale moslims daarvoor verantwoordelijk gehouden, anderzijds de groeiende macht van extreemrechtse groepen die vooral actief zijn in Duitsland en Amerika. Het is een kwaad dat we moeten bestrijden en onder geen beding mogen relativeren. Ook moet er meer over de Tweede Wereldoorlog en de holocaust verteld worden aan immigranten, omdat zij wellicht minder kennis hebben van deze geschiedenis.”

Schelden

Vooral schelden gebeurde vaker: het aantal scheldpartijen steeg van 18 incidenten in 2018 naar 44 gevallen in 2019. Bij demonstraties was het vaak raak met discriminatie: in totaal werden daarbij 18 incidenten geteld, tegen 5 in 2018. Echt fysiek geweld met een antisemitisch motief had in 2019 twee keer plaats, in 2018 was het één keer.

Antisemitische uitingen op het internet worden door CIDI niet meegeteld, maar de organisatie merkte ze wel veel op. “Nog steeds ondernemen socialemediabedrijven te weinig actie tegen antisemitische en andere racistische uitingen op hun platforms.”

Het CIDI zegt zich grote zorgen te maken over de stijging van het aantal antisemitische incidenten en vreest dat de voorvallen die bij het centrum zijn gemeld slechts het topje van de ijsberg zijn. “Wat de stijging des te schrijnender maakt, is dat slachtoffers van antisemitisme slechts zelden aangifte doen bij de politie, omdat zij vrezen dat een aangifte tot niets leidt. Wanneer slachtoffers wél aangifte doen, stuiten zij vaak op onbegrip en kan het soms jaren duren voor zij horen wat er met hun aangifte is gedaan.”

LEES OOK: ‘Europa heeft ereschuld, we moeten iets doen tegen antisemitisme’

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer