main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 1 juli 2020 — 12:05

‘Ik vrees dat organisaties juist minder divers worden door meldpunt racisme’

Honderden journalisten, presentatoren en mediamakers willen dat er een meldpunt komt voor racistische acties en uitingen in de media. Kamran Ullah, nieuwschef bij De Telegraaf, denkt dat zo’n meldpunt “helemaal niet zou werken”, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens Ullah zou het mogelijk juist voor meer barrières zorgen. “Het geeft heel erg het gevoel van: ‘kan ik überhaupt wel alles zeggen?’. Ik vrees dat je uiteindelijk zelfs krijgt dat organisaties minder divers worden, want ‘straks komen er mensen bij die alleen maar willen gaan melden’.”

Een groep journalisten, presentatoren en mediamakers heeft in een manifest aangekondigd het antiracisme-meldpunt op te gaan richten. De initiatiefnemers willen meldingen van racisme en discriminatie in journalistieke mediabedrijven en producties registreren en actie ondernemen tegen de bedrijven die zich hieraan schuldig maken. Wanneer het meldpunt actief wordt is nog onduidelijk, maar het is inmiddels door meer dan 300 journalisten en mediaprofessionals ondertekend.

‘Een meldpunt? Gewoon melden!’

Ullah was niet één van die 300 journalisten. “Ik zou zeggen: een meldpunt? Gewoon melden! Je moet het er met elkaar over hebben”, zegt hij. “Als er iets gebeurt waar ik niet blij mee ben, of het nu racisme is of iets anders, dan heb ik het daar met collega’s over.”

De nieuwschef stelt dat we het in Nederland al goed geregeld hebben. “We hebben het College voor de Rechten van de Mens. Dat is een ultiem meldpunt. Als het echt zo is dat je niet meer met elkaar in gesprek kunt, meldt het dan daar, en niet bij een particulier meldpunt.”

Dit is niet de weg die we moeten inslaan, vindt Ullah. “Ook omdat het hele gebrekkige diversiteit is, door alleen maar naar huidskleur te kijken. Dat is eigenlijk heel eendimensionaal, dat zegt heel weinig.”

De voorman van de ChristenUnie Gert-Jan Segers heeft zijn twijfels. “Soms heb je een paardenmiddel nodig om iets los te trekken. Zo’n manifest brengt wel iets los. Daarom hebben we het erover”, zegt hij. “Er is een enorme bewustwording gaande, dat is goed.” Toch vindt hij een meldpunt ook ingewikkeld. “Het heeft een beetje het karakter van een kliklijn”, vindt hij. “Elkaar aanspreken is de eerste verantwoordelijkheid. Maar toch, als mensen niet makkelijk naar een collega toe gaan, moet er ergens een plek zijn waar ze het wel kunnen zeggen. Want er is racisme.”

‘Het maakt nog steeds uit wat je afkomst is’

VVD-Kamerlid Zohair el Yassini vertelt dat hij zelf ook heeft meegemaakt hoe het is om gediscrimineerd te worden. “Het maakt helaas nog steeds uit wat je afkomst is of je huidskleur als het gaat om je kansen voor een baan of een woning”, zegt hij. “Maar voor elke persoon die mij heeft gediscrimineerd zijn er tien geweest die mij een kans hebben geboden. Dat is ook Nederland”, beklemtoont El Yassini. “Het land van kansen als je ze pakt en als je er werk van maakt. Je moet niet bagatelliseren, maar je moet ervoor zorgen dat je met oplossingen komt als er problemen zijn.”

Hier sluit Ullah zich bij aan. “Ik heb eigenlijk gelukkig geen racisme ondervonden. Daarom ben ik ook vaak verdacht voor mensen die achter zo’n initiatief staan. Dan word ik weer weggezet als bounty. Dan doet die huidskleur er opeens niet meer toe.” Want dat is volgens de nieuwschef het probleem. “Het is niet alleen de huidskleur, het gaat ook om heel erg hetzelfde denken. En dat vind ik heel erg ingewikkeld. Wat mij betreft ben je dan juist met uitsluiting bezig.”

Ullah zegt dat hij hard heeft gewerkt en dat hij kansen heeft gekregen die hij met twee handen heeft aangegrepen. “Zo ben ik opgevoed, dat heb ik geleerd. Ik snap dat het niet voor iedereen altijd net zo makkelijk is gegaan als voor mij, maar ik hoop dat zij juist die mensen zien in de media die wel voor ze staan. Iedereen die een baan of een stageplek zoekt mag mij altijd benaderen, en ik help ook mensen graag. Volgens mij is dat een veel positievere aanpak dan alleen naar huidskleur kijken.”

LEES OOK: Politie Rotterdam onderzoekt racisme in appgroep agenten: ‘Heel kwalijk voor het gezag van de politie op straat’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier