main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 1 juli 2020 — 10:36

Politie Rotterdam onderzoekt racisme in appgroep agenten: ‘Heel kwalijk voor het gezag van de politie op straat’

De politie in Rotterdam is een onderzoek gestart naar een WhatsApp groep van het basisteam van de politie. Hierin werden racistische uitlatingen gedaan. Het NRC heeft screenshots in handen van de besloten appgroep. “Hier moet je aangifte van doen en je moet vervolgen op het moment dat er inderdaad racistische uitlatingen zijn”, reageert VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Nadat de agenten in januari 2019 een filmpje zien op Dumpert van een witte jongen die minutenlang door zwarte leeftijdsgenoten in elkaar wordt geslagen in Spijkenisse, appen ze hier met elkaar over. Ze reageren met: “kankervolk”, “kutafrikanen” en “pauperallochtonen” op wie ze zouden willen “schieten”.

Een andere agent appt: “hoop dat ze gepakt worden, hopelijk niet door de politie maar eerst door anderen die ze nog hardere klappen geven.”

‘Snoeiharde aanpak’

Van deze appgroep wordt een maand later, in februari 2019, al melding gemaakt door enkele politiemensen bij hun teamchef. Dat vertelt de Rotterdamse politiewoordvoerder tegen het NRC. Deze chef heeft toentertijd ‘corrigerende gesprekken’ gevoerd met de betrokkenen. De appgroep werd vervolgens opgeheven.

De leiding van de politie Rotterdam zou ten onrechte niet zijn geïnformeerd. “Gezien de ernst van de gedeelde berichten vinden wij dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden”, zegt plaatsvervangend politiechef Karin Krukkert van de politie-eenheid Rotterdam tegen de krant.

De politiechef van Midden-Nederland, Martin Sitalsing, vindt dat er een snoeiharde aanpak nodig is. Hij pleit voor aangifte en voor strafrechtelijk onderzoek.

Vertrouwen beschadigd

“Ik hoorde ook dat er bij de politietop werd gezegd dat dit zo beschadigend is voor het vertrouwen van andere collega’s en burgers. Nederlanders die gewoon naar de politie kijken van: ‘bescherm mij’,” zegt Yeşilgöz-Zegerius. “Als je dit dan hoort en leest krijg je er gewoon kippenvel van. Ik vind het echt vreselijk.”

Dit is “heel kwalijk voor het gezag van de politie op straat”,  zegt fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers. “En voor het feit dat de politie van iedereen en voor iedereen moet zijn. Vaak zijn ze dat ook, maar als het dan misgaat moet je heel snel ingrijpen.”

Segers vindt dat er disciplinaire stappen moeten volgen. “Dat lijkt me ook goed. Het is een thema dat iedere keer besproken moet worden. Er mag geen sprake zijn van racisme.”

LEES OOK: Joden vaker en ‘van alle kanten’ slachtoffer van discriminatie: ‘Moeten hier specifiek aandacht aan besteden’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier