main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 30 juni 2020 — 08:38

Thijs H. hoort strafeis: ‘OM zal gaan voor forse celstraf naast tbs’

Het Openbaar Ministerie geeft dinsdag voor de rechtbank in Maastricht zijn definitieve visie op de geruchtmakende zaak tegen de 28-jarige student Thijs H., die wordt verdacht van de moord op twee vrouwen en een man. Het Openbaar Ministerie zal naast tbs een forse celstraf eisen, zo verwacht misdaadverslaggever van het AD, Niels Klaassen.

“Het OM ziet aanwijzingen voor een zekere berekening”, zegt Klaassen. “Hij heeft eigen aandeel in zijn handelen. Er is sprake geweest van fors drugsgebruik, waardoor hij mogelijk zijn eigen klachten heeft verergerd. Dat is hem aan te rekenen.”

Het OM plaatst tal van vraagtekens bij de psychische ontreddering van H. “Ze zagen zoekopdrachten op zijn computer naar ‘hoe moet ik mij gedragen als psychopaat?’ Hij zette nogal obscure muziek op voordat hij ging moorden”, zegt Klaassen. “In al die punten zien zij aanleiding om te denken dat hij niet volledig ontoerekeningsvatbaar was.”

Drie moorden

H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssumerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. H. had een studentenkamer in Den Haag. Ten tijde van de moorden in Limburg verbleef hij in het huis van zijn ouders in Brunssum.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben geconcludeerd dat H. ten tijde van de gruwelijke misdrijven aan een “ernstig psychotische ontregeling” leed, die in de zomer van 2018 zou zijn ingezet. Zij beschouwen de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar en hebben de rechtbank geadviseerd tbs met dwangverpleging op te leggen.”

LEES OOK: Rechtszaak tegen Thijs H. begint inhoudelijk: ‘Was hier sprake van een psychose, of deed hij het moedwillig?

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier