main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 30 juni 2020 — 08:38

Thijs H. hoort strafeis: ‘OM zal gaan voor forse celstraf naast tbs’

Het Openbaar Ministerie geeft dinsdag voor de rechtbank in Maastricht zijn definitieve visie op de geruchtmakende zaak tegen de 28-jarige student Thijs H., die wordt verdacht van de moord op twee vrouwen en een man. Het Openbaar Ministerie zal naast tbs een forse celstraf eisen, zo verwacht misdaadverslaggever van het AD, Niels Klaassen.

“Het OM ziet aanwijzingen voor een zekere berekening”, zegt Klaassen. “Hij heeft eigen aandeel in zijn handelen. Er is sprake geweest van fors drugsgebruik, waardoor hij mogelijk zijn eigen klachten heeft verergerd. Dat is hem aan te rekenen.”

Het OM plaatst tal van vraagtekens bij de psychische ontreddering van H. “Ze zagen zoekopdrachten op zijn computer naar ‘hoe moet ik mij gedragen als psychopaat?’ Hij zette nogal obscure muziek op voordat hij ging moorden”, zegt Klaassen. “In al die punten zien zij aanleiding om te denken dat hij niet volledig ontoerekeningsvatbaar was.”

Drie moorden

H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssumerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. H. had een studentenkamer in Den Haag. Ten tijde van de moorden in Limburg verbleef hij in het huis van zijn ouders in Brunssum.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben geconcludeerd dat H. ten tijde van de gruwelijke misdrijven aan een “ernstig psychotische ontregeling” leed, die in de zomer van 2018 zou zijn ingezet. Zij beschouwen de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar en hebben de rechtbank geadviseerd tbs met dwangverpleging op te leggen.”

LEES OOK: Rechtszaak tegen Thijs H. begint inhoudelijk: ‘Was hier sprake van een psychose, of deed hij het moedwillig?

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 3 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur ’s ochtends op NPO 1 met nieuws, prangende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag;

– Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief over belastingvoordelen in de Miljoenennota
– Oud-havenbaron Jan Rijsdijk over ondernemerschap
– Liane den Haan van Anbo en zorgondernemer Erik-Jan Vlieger over de omgekeerde lockdown
– Acteur William Spaaij over het klassieke hoorspel The War Of The Worlds en angst en massahysterie.

Elke zondag om 10.00 uur
Verkoop illegale goederen op dark web: 179 arrestaties, waarvan 8 in Nederland

Bij een internationale actie tegen de verkoop van illegale goederen op het zogeheten dark web zijn 179 arrestaties verricht. Acht aanhoudingen vonden in Nederland plaats….

Lees meer

Coördinatiecentrum voor spreiding patiënten weer van start

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gaat woensdag weer van start. Het is een eerste stap naar spreiding van patiënten tussen de regio’s, nu het…

Lees meer

‘Helft Nederlanders ziet rekeningen niet aankomen’

Ruim de helft van de Nederlanders moet jaarlijks een keer geld van een spaarrekening halen om onverwachte rekeningen te kunnen betalen. 77 procent van hen…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier