main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 juni 2020 — 13:31

Rechtszaak tegen Thijs H. begint inhoudelijk: ‘Was hier sprake van een psychose, of deed hij het moedwillig?

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Thijs H. is vandaag begonnen. De op het eerste oog vriendelijke student schokte vorig jaar mei het hele land door drie mensen te vermoorden. Het zal tijdens de rechtszaak vooral gaan om de vraag of H. handelde in een psychose, of dat hij het moedwillig heeft gedaan, zegt strafrechtadvocaat Mark Teurlings in Goedemorgen Nederland. “Daarover zijn verschillende signalen.”

Het Pieter Baan Centrum heeft H. onderzocht en concludeert dat hij handelde tijdens een psychose. Zowel het Openbaar Ministerie als de nabestaanden van de slachtoffers plaatsen daar vraagtekens bij. Begrijpelijk, vindt Teurlings. “Er zitten wat rare dingen aan. Het Pieter Baan Centrum doet heel gedegen onderzoek, maar ik weet uit het verleden dat mensen de boel in de maling kunnen nemen. Dat is lastig.”

Teurlings vraagt zich af of H. in de drie dagen tussen de moorden ook psychotisch was. Daarnaast is H. meerdere malen ontsnapt uit een inrichting. “Is dat een psychose?” Ook de zoekgeschiedenis op de computer van H. leidt tot twijfels over zijn verhaal. “Hij heeft opgezocht ‘hoe doe ik net alsof ik een psychose heb’, en ‘hoe kan ik rechters om de tuin leiden’. Dat is dus niet iemand die in een psychose zit en dat in een opwelling doet.”

Willekeurige slachtoffers

H. (28) heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar een vrouw in Den Haag doodstak en drie dagen later een man en een vrouw op de Brunssummerheide bij Heerlen. Het ging om willekeurig gekozen slachtoffers. Zij werden vele malen gestoken. H. is naar eigen zeggen telkens op pad gegaan om mensen te doden. Hij heeft eerder verklaard dat hij psychotisch was ten tijde van de moorden.

H., geboren in Brunssum, woonde tijdens zijn studie in Leiden en Den Haag en gebruikte in die tijd een scala aan drugs. Hij was verslaafd aan hasj. Hoewel hij een serieuze student was, liep het drugsgebruik als een rode draad door zijn leven. In 2018 meldde H. zich bij de GGZ, omdat hij vond dat hij niets meer gedaan kreeg en zijn energie voorgoed leek verdwenen. Daarbij had hij ernstige twijfels aan zichzelf. Hij dacht dat hij een psychopaat was. Onderzoek op internet leerde hem, zo zei hij, dat niet hijzelf maar alle anderen psychopaten waren.

In november 2018 probeerde H. zichzelf van het leven te beroven. Hij bracht zichzelf ernstige snijverwondingen toe en overleefde het maar net. Een dag eerder had hij tegen een psycholoog gezegd dat hij geen suïcidale gedachten had. H.: “Ik dacht dat vrienden mij zouden ontvoeren en martelen. Die angst was zo hevig dat ik besloot het zelf te doen. Niet omdat ik dood wilde, maar omdat ik bang was.”

LEES OOK: Thijs H. voor de rechter: verdacht van drie moorden in vier dagen

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier