main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 juni 2020 — 13:31

Rechtszaak tegen Thijs H. begint inhoudelijk: ‘Was hier sprake van een psychose, of deed hij het moedwillig?

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Thijs H. is vandaag begonnen. De op het eerste oog vriendelijke student schokte vorig jaar mei het hele land door drie mensen te vermoorden. Het zal tijdens de rechtszaak vooral gaan om de vraag of H. handelde in een psychose, of dat hij het moedwillig heeft gedaan, zegt strafrechtadvocaat Mark Teurlings in Goedemorgen Nederland. “Daarover zijn verschillende signalen.”

Het Pieter Baan Centrum heeft H. onderzocht en concludeert dat hij handelde tijdens een psychose. Zowel het Openbaar Ministerie als de nabestaanden van de slachtoffers plaatsen daar vraagtekens bij. Begrijpelijk, vindt Teurlings. “Er zitten wat rare dingen aan. Het Pieter Baan Centrum doet heel gedegen onderzoek, maar ik weet uit het verleden dat mensen de boel in de maling kunnen nemen. Dat is lastig.”

Teurlings vraagt zich af of H. in de drie dagen tussen de moorden ook psychotisch was. Daarnaast is H. meerdere malen ontsnapt uit een inrichting. “Is dat een psychose?” Ook de zoekgeschiedenis op de computer van H. leidt tot twijfels over zijn verhaal. “Hij heeft opgezocht ‘hoe doe ik net alsof ik een psychose heb’, en ‘hoe kan ik rechters om de tuin leiden’. Dat is dus niet iemand die in een psychose zit en dat in een opwelling doet.”

Willekeurige slachtoffers

H. (28) heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar een vrouw in Den Haag doodstak en drie dagen later een man en een vrouw op de Brunssummerheide bij Heerlen. Het ging om willekeurig gekozen slachtoffers. Zij werden vele malen gestoken. H. is naar eigen zeggen telkens op pad gegaan om mensen te doden. Hij heeft eerder verklaard dat hij psychotisch was ten tijde van de moorden.

H., geboren in Brunssum, woonde tijdens zijn studie in Leiden en Den Haag en gebruikte in die tijd een scala aan drugs. Hij was verslaafd aan hasj. Hoewel hij een serieuze student was, liep het drugsgebruik als een rode draad door zijn leven. In 2018 meldde H. zich bij de GGZ, omdat hij vond dat hij niets meer gedaan kreeg en zijn energie voorgoed leek verdwenen. Daarbij had hij ernstige twijfels aan zichzelf. Hij dacht dat hij een psychopaat was. Onderzoek op internet leerde hem, zo zei hij, dat niet hijzelf maar alle anderen psychopaten waren.

In november 2018 probeerde H. zichzelf van het leven te beroven. Hij bracht zichzelf ernstige snijverwondingen toe en overleefde het maar net. Een dag eerder had hij tegen een psycholoog gezegd dat hij geen suïcidale gedachten had. H.: “Ik dacht dat vrienden mij zouden ontvoeren en martelen. Die angst was zo hevig dat ik besloot het zelf te doen. Niet omdat ik dood wilde, maar omdat ik bang was.”

LEES OOK: Thijs H. voor de rechter: verdacht van drie moorden in vier dagen

Door: Tom Janssen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.

Donderdag 22.10 uur
3 maanden cel vanwege mishandeling agent om mondkapjescontrole

Als het aan de officier van justitie ligt, moet een eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven drie maanden de cel in voor het mishandelen van…

Lees meer

Uitzonderingen voor avondklok: Onder meer mantelzorgers en hondenbaasjes

Het kabinet wil een avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag er dan niemand meer…

Lees meer

RIVM: Aantal nieuwe besmettingsgevallen iets boven het gemiddelde

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5615 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal in bijna een week. Op woensdagen ligt het aantal positieve tests vaker wat…

Lees meer

Kabinet wil vanaf vrijdag avondklok en beperkt bezoek per direct

Het kabinet wil tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen…

Lees meer

Mexicaanse piloot wil laag over Amsterdam vliegen: ‘Dan wordt heel de stad wakker’

Luchtverkeersleiding Nederland kreeg afgelopen zondagavond een bijzonder verzoek van een van de piloten van een Aeromexico-Boeing. Hij wilde graag laag over Amsterdam vliegen zodat hij…

Lees meer

Lagere celstraf voor Sziget-dealers Roelf B. en vriend in hoger beroep

De Nederlandse ex-topatleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N. zijn dinsdag in Hongarije in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor drugshandel. Dat…

Lees meer

RIVM: 4335 nieuwe besmettingen, fors minder dan gemiddeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen etmaal 4335 positieve coronatests geregistreerd. Het aantal meldingen dat tussen maandag- en dinsdagochtend binnenkwam ligt lager…

Lees meer

Opnieuw grote estafettestakingen aangekondigd in metaalsector

Duizenden medewerkers in de metaalsector gaan staken. Vanaf donderdag vinden er volgens de vakbonden verspreid over het land estafettestakingen plaats. Onder meer medewerkers van de…

Lees meer

RIVM: ‘Aantal besmettingen blijft dalen, maar opmars Britse variant overschaduwt positief beeld’

Het aantal coronagevallen is voor de vierde week op rij gedaald. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.776…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier