main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 30 juni 2020 — 10:45

Ranglijst moet supermarkten dwingen tot gezond aanbod

Jaarlijks overlijden bijna 13.000 mensen aan de gevolgen van ongezonde voeding. Dat moet veranderen, vindt een grote groep wetenschappers en onderzoekers. Supermarkten zouden te weinig doen om consumenten gezond te laten eten. Daarom maakt Stichting Questionmark nu een ranglijst waarin te zien is in hoeverre supermarkten consumenten helpen om gezondere keuzes te maken.

Bij het samenstellen van de ranglijst wordt gekeken naar de hoeveelheid gezonde producten in het assortiment. Ook de reclamefolder wordt bestudeerd: welke producten zijn in de aanbieding en zijn die wel gezond? De ranglijst moet klaar zijn in september.

Volgens ondernemer en columnist Annemarie van Gaal is het goed dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen. “Het begint mondjesmaat te komen. In mijn supermarkt zie ik dat de lightproducten op ooghoogte staan. De niet-light-frisdrank moet ik echt van de bovenste plank pakken.”

Sigaretten

Ook de overheid zou meer moeten doen om gezond gedrag te stimuleren, zegt Van Gaal. “Ik vind het ongekend dat er nog steeds sigaretten verkocht worden in de supermarkten. Dat vind ik niet kunnen.” Zij pleit voor speciale winkels voor sigaretten. “Haal het ook weg uit benzinestations. Als gezondheid bovenaan staat, doen we dat ook.”

LEES OOK: ‘Keuzevrijheid mag tijdelijk sneuvelen als de volksgezondheid bedreigd wordt’

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier