main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Opiniemakers - 25 augustus 2018 — 19:07

‘Keuzevrijheid mag tijdelijk sneuvelen als de volksgezondheid bedreigd wordt’

Op het moment dat de volksgezondheid heel ernstig bedreigd wordt, mag de keuzevrijheid in Nederland tijdelijk sneuvelen. Dat zegt Nausicaa Marbe in het WNL-radioprogramma Opiniemakers.

‘Door achterlijke denkbeelden grijpt een ernstige ziekte nu om zich heen’

Gedoeld wordt op het feit dat steeds minder ouders ervoor kiezen hun kinderen te vaccineren tegen ziektes als tetanus, mazelen, rode hond en de bof.

“Je moet natuurlijk niet de wet veranderen dat het permanent is dat de overheid van alles in mensen mag spuiten, maar we zitten nu met een situatie in Europa dat door echt achterlijke denkbeelden van mensen een zeer ernstige ziekte om zich heen grijpt. Kinderen kunnen eraan overlijden en volwassenen ook.”

Marbe vervolgt: “Het is 2018, we hebben al decennia die vaccins in de omloop, ze hebben echt al veel leed voorkomen. De mazelen is niet zomaar een ziekte die je gewoon als kindje doorstaat.”

‘Vervoersverbod’ voor niet-ingeënte kinderen

Historicus Geerten Waling laat echter in hetzelfde radioprogramma weten dat een vaccinatieplicht moet uitblijven. “Dat lijkt me een stap te ver.”

Hij pleit wel voor consequenties voor kinderen die niet ingeënt worden. “Kijk naar de veeteelt, als daar een epidemie is, dan wordt er een vervoersverbod ingesteld. Ik zou in dit geval pleiten voor een vervoersverbod voor niet-ingeënte kinderen.”

Waling doelt erop dat dit soort kinderen bijvoorbeeld niet in kinderdagverblijven mogen komen. “Ik vind dat de overheid niet een injectienaald tegen je zin in in je arm mag zetten, maar wel dat je de consequenties ervaart, dus dat je niet je kind naar een kinderdagverblijf mag sturen als het niet ingeënt is. Dan breng je gewoon andere kinderen in gevaar.”

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier