main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
30 juni 2020 — 15:46

’40 procent met coronavirus besmette inwoners in Italiaans stadje had geen symptomen’

Meer dan 40 procent van de inwoners van een Italiaans stadje die waren besmet met het nieuwe coronavirus, hadden geen symptomen. Dat stellen wetenschappers in een studie die dinsdag in het gezaghebbende tijdschrift Nature is gepubliceerd. De bevinding wijst erop dat dragers zonder symptomen een grote rol zouden kunnen spelen in de verspreiding van het longvirus.

Het onderzoek is uitgevoerd in het Italiaanse stadje Vo. In die plaats, die 3200 inwoners telt, eind februari de eerste coronadode van het land. Daarop ging het stadje in lockdown, waarbij zo’n 85 procent van de inwoners werd getest. Daaruit bleek dat 2,3 procent van de bevolking besmet was aan het begin van de quarantaine. Aan het eind was nog 1,2 procent geïnfecteerd. Van de besmette inwoners vertoonde 42,5 procent geen symptomen.

‘Zelfde hoeveelheid virussen in lichaam’

De wetenschappers zeggen dat hun onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om op massale schaal te testen. Ook stippen ze het belang om besmette personen te isoleren aan. De besmette inwoners die geen symptomen vertoonden, hadden volgens de onderzoekers een zelfde hoeveelheid virussen in hun lichaam als de coronapatiënten die wel symptomen hadden.

“Zelfs dragers van het virus die geen symptomen hebben, kunnen dus bijdragen aan de verspreiding van het virus”, aldus mede-onderzoeker Enrico Lavezzo van de universiteit van Padua. “Een drager zonder symptomen is niet bewust van de besmetting en kan, afhankelijk van zijn of haar levensstijl en beroep, veel mensen ontmoeten”, aldus Lavezzo.

‘Geen van de kinderen onder de 10 jaar raakte besmet’

Een andere bevinding van de Vo-studie is dat geen van de kinderen onder de 10 jaar besmet raakte, ondanks dat sommige van hen met besmette volwassenen woonden. In een vorige week gepubliceerde studie werd al gesteld dat de kans voor kinderen om te overlijden aan Covid-19 zeer klein is.

LEES OOK: Meer dan tien miljoen coronabesmettingen wereldwijd, VS koploper

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

Reageer op dit bericht

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier