VVD-Kamerlid pleit voor overheidscampagne om feiten en fabels over 5G te scheiden
Over het 5G-netwerk gaan de wildste complottheorieën rond. Zo zou er bijvoorbeeld een relatie zijn tussen de uitrol van het netwerk en de verspreiding van het coronavirus. VVD-Kamerlid Arne Weverling pleit daarom voor een grote overheidscampagne om de feiten van de fabels te scheiden. "Consumenten weten niet wat er waar is over 5G. Er zijn veel fabeltjes over 5G, over straling enzovoorts. Dat moeten we de wereld uit helpen", zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Weverling vindt dat Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, moet starten met een grootschalige campagne omtrent 5G. "Uiteindelijk zie je dat er toch wel wat mensen zijn die zorgen hebben over 5G, die ook zendmasten in de fik steken. Dat is natuurlijk eigenlijk iets wat not done is. Het is levensgevaarlijk, hulpdiensten kunnen dan niet meer bereikbaar zijn", aldus de VVD'er. "Dat kan gewoon niet het geval zijn."
Om die reden moet er meer helderheid komen over het snelle netwerk. Volgens Weverling is zo'n campagne ook van belang voor de gemeenten. "Zij moeten helpen bij het neerzetten van extra antenne-masten, want die zijn wel nodig."
'Electrosmog gekkies'
Tech-expert Ben van der Burg denkt dat dit een goed idee is. "Er zijn honderd onderzoekers, waarvan er negenennegentig zeggen dat er niets aan de hand is. Er is altijd een onderzoeker die een beetje raar is in zijn hoofd, en die gaan alle complotdenkers dan volgen."
Op dit moment is er niets aan de hand met 5G volgens de tech-expert. "Dat betekent niet dat je het niet moet blijven onderzoeken: je moet blijven kijken of het niet inderdaad schadelijk is", vindt ook de tech-expert. Maar, benadrukt hij wederom: "Op dit moment blijkt uit uit alle gerenommeerde onderzoeken dat er niets aan de hand is. Waarom luister je daar niet naar? Mensen willen raar denken, prima." Van der Burg zegt dat hij al de video's heeft bekeken die complotdenkers hem opsturen. "Ik vind het allemaal electrosmog gekkies."
LEES OOK: 5G-veiling zou Nederland 900 miljoen euro moeten opleveren