main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 16:11

VVD-Kamerlid pleit voor overheidscampagne om feiten en fabels over 5G te scheiden

Over het 5G-netwerk gaan de wildste complottheorieën rond. Zo zou er bijvoorbeeld een relatie zijn tussen de uitrol van het netwerk en de verspreiding van het coronavirus. VVD-Kamerlid Arne Weverling pleit daarom voor een grote overheidscampagne om de feiten van de fabels te scheiden. “Consumenten weten niet wat er waar is over 5G. Er zijn veel fabeltjes over 5G, over straling enzovoorts. Dat moeten we de wereld uit helpen”, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Weverling vindt dat Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, moet starten met een grootschalige campagne omtrent 5G. “Uiteindelijk zie je dat er toch wel wat mensen zijn die zorgen hebben over 5G, die ook zendmasten in de fik steken. Dat is natuurlijk eigenlijk iets wat not done is. Het is levensgevaarlijk, hulpdiensten kunnen dan niet meer bereikbaar zijn”, aldus de VVD’er. “Dat kan gewoon niet het geval zijn.”

Om die reden moet er meer helderheid komen over het snelle netwerk. Volgens Weverling is zo’n campagne ook van belang voor de gemeenten. “Zij moeten helpen bij het neerzetten van extra antenne-masten, want die zijn wel nodig.”

‘Electrosmog gekkies’

Tech-expert Ben van der Burg denkt dat dit een goed idee is. “Er zijn honderd onderzoekers, waarvan er negenennegentig zeggen dat er niets aan de hand is. Er is altijd een onderzoeker die een beetje raar is in zijn hoofd, en die gaan alle complotdenkers dan volgen.”

Op dit moment is er niets aan de hand met 5G volgens de tech-expert. “Dat betekent niet dat je het niet moet blijven onderzoeken: je moet blijven kijken of het niet inderdaad schadelijk is”, vindt ook de tech-expert. Maar, benadrukt hij wederom: “Op dit moment blijkt uit uit alle gerenommeerde onderzoeken dat er niets aan de hand is. Waarom luister je daar niet naar? Mensen willen raar denken, prima.” Van der Burg zegt dat hij al de video’s heeft bekeken die complotdenkers hem opsturen. “Ik vind het allemaal electrosmog gekkies.”

LEES OOK: 5G-veiling zou Nederland 900 miljoen euro moeten opleveren

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier