main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 15:03

5G-veiling zou Nederland 900 miljoen euro moeten opleveren

Vandaag wordt er een belangrijke stap gezet in de uitrol van het razendsnelle netwerk. De Nederlandse 5G-frequenties gaan namelijk onder de hamer en dat moet de overheid minstens 900 miljoen euro opleveren. Tech-expert Ben van der Burg legt in Goedemorgen Nederland uit wat er nu precies tijdens zo’n veiling gebeurt en niet onbelangrijk: wat 5G ons gaat bieden.

Telecomproviders T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo doen mee aan de veiling. “Er zijn er meer, maar we verwachten allemaal dat de anderen niet meedoen, want die moeten dan zelf een nieuw netwerk inrichten”, zegt Van der Burg. De frequentie-veiling wordt digitaal georganiseerd. “Dan zijn er drie verschillende frequenties [die geveild worden], waarvan er eentje de 700 megahertz (MHz) voor 5G is”, vertelt de tech-expert. Dat is de belangrijkste frequentie van de drie, want hiermee kan uiteindelijk 5G geactiveerd worden.

Er is veel vraag naar de frequentiebanden, vertelt veilingmeester Martijn Meijers van het Agentschap Telecom aan het NOS. “Dat komt doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van mobiel internet. Daardoor overtreft de vraag het aanbod en worden de banden vergeven aan de partijen die er de meeste waarde aan hechten.” Met andere woorden: wie het meeste betaalt.

‘Internet wordt nu stabieler, over twee jaar bloedsnel’

Hoewel de veiling nog niet rond is weten we nu al dat deze geen wereld van verschil gaat maken. Daarvoor moeten nog andere frequentiebanden worden geveild. Het wordt pas echt interessant als de veiling van de 3,5 GHz frequentie begint, wat pas in 2021 of 2022 zal zijn. Hierdoor wordt alles nog veel sneller.

“Die 700 MHz is een voorbereiding. Die gebruiken ze ter ondersteuning van 4G”, legt Van der Burg uit. “Als je nu bijvoorbeeld met 10.000 man op een festivalterrein allemaal op hetzelfde moment staat te Netflixen of Facetimen, hapert de verbinding. Door die 700 MHz die nu wordt geveild, maak je die 4G-verbinding dus stabieler. Over twee jaar komen er andere banden vrij en gaan ze weer bieden en weer veilen. Dan rollen ze snel dat netwerk uit en dan heb je ‘bloedsnel’ internet.”

Stadion

“Met 5G is het in de toekomst mogelijk om met een heel stadion tegelijkertijd de wedstrijd mee te kijken, zodat je nog kunt terugspoelen om te kijken hoe een doelpunt werd gescoord”, vertelt Van der Burg enthousiast. Daarnaast kun je met het snelle netwerk ook live virtual reality streamen. “Je kunt bijvoorbeeld live in India zijn met zo’n 360 graden-bril.”

De veiling is maandagochtend om 10:00 ’s ochtends beginnen. Hoelang dit proces gaat duren weet niemand, zolang er geboden wordt gaat het spel door. Het kan binnen een week rond zijn, maar het zou net zo goed weken of zelfs maanden kunnen duren. Tijdens die periode is er complete radiostilte.

LEES OOK: Opnieuw branden in zendmasten, mogelijk door 5G-tegenstanders: ‘Zij zitten volledig in hun eigen wereld’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier