main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 15:03

5G-veiling zou Nederland 900 miljoen euro moeten opleveren

Vandaag wordt er een belangrijke stap gezet in de uitrol van het razendsnelle netwerk. De Nederlandse 5G-frequenties gaan namelijk onder de hamer en dat moet de overheid minstens 900 miljoen euro opleveren. Tech-expert Ben van der Burg legt in Goedemorgen Nederland uit wat er nu precies tijdens zo’n veiling gebeurt en niet onbelangrijk: wat 5G ons gaat bieden.

Telecomproviders T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo doen mee aan de veiling. “Er zijn er meer, maar we verwachten allemaal dat de anderen niet meedoen, want die moeten dan zelf een nieuw netwerk inrichten”, zegt Van der Burg. De frequentie-veiling wordt digitaal georganiseerd. “Dan zijn er drie verschillende frequenties [die geveild worden], waarvan er eentje de 700 megahertz (MHz) voor 5G is”, vertelt de tech-expert. Dat is de belangrijkste frequentie van de drie, want hiermee kan uiteindelijk 5G geactiveerd worden.

Er is veel vraag naar de frequentiebanden, vertelt veilingmeester Martijn Meijers van het Agentschap Telecom aan het NOS. “Dat komt doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van mobiel internet. Daardoor overtreft de vraag het aanbod en worden de banden vergeven aan de partijen die er de meeste waarde aan hechten.” Met andere woorden: wie het meeste betaalt.

‘Internet wordt nu stabieler, over twee jaar bloedsnel’

Hoewel de veiling nog niet rond is weten we nu al dat deze geen wereld van verschil gaat maken. Daarvoor moeten nog andere frequentiebanden worden geveild. Het wordt pas echt interessant als de veiling van de 3,5 GHz frequentie begint, wat pas in 2021 of 2022 zal zijn. Hierdoor wordt alles nog veel sneller.

“Die 700 MHz is een voorbereiding. Die gebruiken ze ter ondersteuning van 4G”, legt Van der Burg uit. “Als je nu bijvoorbeeld met 10.000 man op een festivalterrein allemaal op hetzelfde moment staat te Netflixen of Facetimen, hapert de verbinding. Door die 700 MHz die nu wordt geveild, maak je die 4G-verbinding dus stabieler. Over twee jaar komen er andere banden vrij en gaan ze weer bieden en weer veilen. Dan rollen ze snel dat netwerk uit en dan heb je ‘bloedsnel’ internet.”

Stadion

“Met 5G is het in de toekomst mogelijk om met een heel stadion tegelijkertijd de wedstrijd mee te kijken, zodat je nog kunt terugspoelen om te kijken hoe een doelpunt werd gescoord”, vertelt Van der Burg enthousiast. Daarnaast kun je met het snelle netwerk ook live virtual reality streamen. “Je kunt bijvoorbeeld live in India zijn met zo’n 360 graden-bril.”

De veiling is maandagochtend om 10:00 ’s ochtends beginnen. Hoelang dit proces gaat duren weet niemand, zolang er geboden wordt gaat het spel door. Het kan binnen een week rond zijn, maar het zou net zo goed weken of zelfs maanden kunnen duren. Tijdens die periode is er complete radiostilte.

LEES OOK: Opnieuw branden in zendmasten, mogelijk door 5G-tegenstanders: ‘Zij zitten volledig in hun eigen wereld’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Waterbedrijven bezorgd over “extreem grote drinkwatervraag”

Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de “extreem grote drinkwatervraag” in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder…

Lees meer

Gemeenten willen met woonplicht beleggers uitsluiten bij verkoop nieuwbouw

Een steeds groter wordend aantal gemeenten wil ervoor zorgen dat de lokale huizenmarkt betaalbaarder wordt voor starters en mensen met een kleinere beurs. Dit willen…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Zo werd de beruchte Quote 500-bende opgerold

Nadat verschillende miljonairs in Nederland sinds 2010 waren bestolen door leden van de beruchte Quote 500-bende uit de probleemwijk Spoorwijk in Den Haag, kwam daar…

Lees meer

Kleine stijging opnames op intensive care wegens coronabesmetting

Het aantal patiënten dat wegens corona op de intensive care ligt, is op dit moment 31. Dat zijn er drie meer dan op zaterdag. Er…

Lees meer

EU stelt 30 miljoen extra beschikbaar voor noodhulp Beiroet

De EU verstrekt 30 miljoen euro extra voor noodhulp aan Libanon. Dat bericht de Europese Commissie zondag tijdens de online-donorconferentie. Eerder werd er al 33…

Lees meer

Bijna 600 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend hebben 577 mensen te horen gekregen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is meer dan de 486 nieuwe gevallen die…

Lees meer

Streefbedrag inzameling voor Poolse mensenredder gehaald, nu in totaal 360.000 euro

Het streefbedrag van 300.000 euro van een van de doneeracties voor de nabestaanden van de Poolse mensenredder Marcin Kolczynski is zondag overschreden. De 37-jarige seizoensarbeider…

Lees meer

Protest bij azc Gilze na aanval op lesbische vrouw met kokend water

Vijftien tot twintig mensen hebben zondag gedemonstreerd bij het asielzoekster in Gilze. Dat meldt De Stentor. De aanleiding is een incident in het azc zaterdag,…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier