main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 15:03

5G-veiling zou Nederland 900 miljoen euro moeten opleveren

Vandaag wordt er een belangrijke stap gezet in de uitrol van het razendsnelle netwerk. De Nederlandse 5G-frequenties gaan namelijk onder de hamer en dat moet de overheid minstens 900 miljoen euro opleveren. Tech-expert Ben van der Burg legt in Goedemorgen Nederland uit wat er nu precies tijdens zo’n veiling gebeurt en niet onbelangrijk: wat 5G ons gaat bieden.

Telecomproviders T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo doen mee aan de veiling. “Er zijn er meer, maar we verwachten allemaal dat de anderen niet meedoen, want die moeten dan zelf een nieuw netwerk inrichten”, zegt Van der Burg. De frequentie-veiling wordt digitaal georganiseerd. “Dan zijn er drie verschillende frequenties [die geveild worden], waarvan er eentje de 700 megahertz (MHz) voor 5G is”, vertelt de tech-expert. Dat is de belangrijkste frequentie van de drie, want hiermee kan uiteindelijk 5G geactiveerd worden.

Er is veel vraag naar de frequentiebanden, vertelt veilingmeester Martijn Meijers van het Agentschap Telecom aan het NOS. “Dat komt doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van mobiel internet. Daardoor overtreft de vraag het aanbod en worden de banden vergeven aan de partijen die er de meeste waarde aan hechten.” Met andere woorden: wie het meeste betaalt.

‘Internet wordt nu stabieler, over twee jaar bloedsnel’

Hoewel de veiling nog niet rond is weten we nu al dat deze geen wereld van verschil gaat maken. Daarvoor moeten nog andere frequentiebanden worden geveild. Het wordt pas echt interessant als de veiling van de 3,5 GHz frequentie begint, wat pas in 2021 of 2022 zal zijn. Hierdoor wordt alles nog veel sneller.

“Die 700 MHz is een voorbereiding. Die gebruiken ze ter ondersteuning van 4G”, legt Van der Burg uit. “Als je nu bijvoorbeeld met 10.000 man op een festivalterrein allemaal op hetzelfde moment staat te Netflixen of Facetimen, hapert de verbinding. Door die 700 MHz die nu wordt geveild, maak je die 4G-verbinding dus stabieler. Over twee jaar komen er andere banden vrij en gaan ze weer bieden en weer veilen. Dan rollen ze snel dat netwerk uit en dan heb je ‘bloedsnel’ internet.”

Stadion

“Met 5G is het in de toekomst mogelijk om met een heel stadion tegelijkertijd de wedstrijd mee te kijken, zodat je nog kunt terugspoelen om te kijken hoe een doelpunt werd gescoord”, vertelt Van der Burg enthousiast. Daarnaast kun je met het snelle netwerk ook live virtual reality streamen. “Je kunt bijvoorbeeld live in India zijn met zo’n 360 graden-bril.”

De veiling is maandagochtend om 10:00 ’s ochtends beginnen. Hoelang dit proces gaat duren weet niemand, zolang er geboden wordt gaat het spel door. Het kan binnen een week rond zijn, maar het zou net zo goed weken of zelfs maanden kunnen duren. Tijdens die periode is er complete radiostilte.

LEES OOK: Opnieuw branden in zendmasten, mogelijk door 5G-tegenstanders: ‘Zij zitten volledig in hun eigen wereld’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier