Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

5G-veiling zou Nederland 900 miljoen euro moeten opleveren

Redactie

Vandaag wordt er een belangrijke stap gezet in de uitrol van het razendsnelle netwerk. De Nederlandse 5G-frequenties gaan namelijk onder de hamer en dat moet de overheid minstens 900 miljoen euro opleveren. Tech-expert Ben van der Burg legt in Goedemorgen Nederland uit wat er nu precies tijdens zo'n veiling gebeurt en niet onbelangrijk: wat 5G ons gaat bieden.

Telecomproviders T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo doen mee aan de veiling. "Er zijn er meer, maar we verwachten allemaal dat de anderen niet meedoen, want die moeten dan zelf een nieuw netwerk inrichten", zegt Van der Burg. De frequentie-veiling wordt digitaal georganiseerd. "Dan zijn er drie verschillende frequenties , waarvan er eentje de 700 megahertz (MHz) voor 5G is", vertelt de tech-expert. Dat is de belangrijkste frequentie van de drie, want hiermee kan uiteindelijk 5G geactiveerd worden.

Er is veel vraag naar de frequentiebanden, vertelt veilingmeester Martijn Meijers van het Agentschap Telecom aan het NOS. "Dat komt doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van mobiel internet. Daardoor overtreft de vraag het aanbod en worden de banden vergeven aan de partijen die er de meeste waarde aan hechten." Met andere woorden: wie het meeste betaalt.

'Internet wordt nu stabieler, over twee jaar bloedsnel'

Hoewel de veiling nog niet rond is weten we nu al dat deze geen wereld van verschil gaat maken. Daarvoor moeten nog andere frequentiebanden worden geveild. Het wordt pas echt interessant als de veiling van de 3,5 GHz frequentie begint, wat pas in 2021 of 2022 zal zijn. Hierdoor wordt alles nog veel sneller.

"Die 700 MHz is een voorbereiding. Die gebruiken ze ter ondersteuning van 4G", legt Van der Burg uit. "Als je nu bijvoorbeeld met 10.000 man op een festivalterrein allemaal op hetzelfde moment staat te Netflixen of Facetimen, hapert de verbinding. Door die 700 MHz die nu wordt geveild, maak je die 4G-verbinding dus stabieler. Over twee jaar komen er andere banden vrij en gaan ze weer bieden en weer veilen. Dan rollen ze snel dat netwerk uit en dan heb je 'bloedsnel' internet."

Stadion

"Met 5G is het in de toekomst mogelijk om met een heel stadion tegelijkertijd de wedstrijd mee te kijken, zodat je nog kunt terugspoelen om te kijken hoe een doelpunt werd gescoord", vertelt Van der Burg enthousiast. Daarnaast kun je met het snelle netwerk ook live virtual reality streamen. "Je kunt bijvoorbeeld live in India zijn met zo'n 360 graden-bril."

De veiling is maandagochtend om 10:00 's ochtends beginnen. Hoelang dit proces gaat duren weet niemand, zolang er geboden wordt gaat het spel door. Het kan binnen een week rond zijn, maar het zou net zo goed weken of zelfs maanden kunnen duren. Tijdens die periode is er complete radiostilte.

LEES OOK: Opnieuw branden in zendmasten, mogelijk door 5G-tegenstanders: ‘Zij zitten volledig in hun eigen wereld’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau