main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 09:10

Partijen Henk Krol en Henk Otten fuseren: ‘Wat hen bindt is opportunisme’

De politieke partij Go van Henk Otten gaat fuseren met de partij van Henk Krol, Partij voor de Toekomst. Krol is lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar, Otten is per direct voorzitter van de fusiepartij. Politiek commentator Wouter de Winther noemt de samenwerking ‘wonderlijk’. De kersverse partijgenoten hebben “totaal verschillende achtergronden”, zegt De Winther in Goedemorgen Nederland.

Eerder werd de nieuwe samenwerking nog ontkend, zegt De Winther. Ook in Goedemorgen Nederland wilde Krol afgelopen zaterdag nog weinig loslaten. “De spanning werd opgebouwd”, zegt De Winther. “Het theater mist een goed toneelspeler. Jammer dat Krol de politiek is ingegaan, want hij staat toch een partij interessant te doen.”

Versplintering

“Ik moest lachen om de argumentatie van de heren. Het zou tijd zijn voor consolidatie, schaalvergroting. Alsof de versplintering van de politiek een proces is geweest waar zij niet mee te maken hebben. Als iemand er verantwoordelijk voor is, zijn het wel deze mensen die er met een zetel vandoor gaan bij de partijen die gekozen zijn in de Eerste en Tweede Kamer.”

Henk Otten zei eerder tien zetels te verwachten, terwijl Krol bescheidener is in zijn voorspellingen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. “Dat snap ik wel”, zegt De Winther. “Je moet wel met een goed verhaal komen dat recht doet aan de verschillende belangen waarop deze mensen gekozen zijn. Ze hebben ook geen gezamenlijke ideologie, maar zijn samengeraapt uit verschillende Kamers.” Wat hen bindt is hun opportunisme, zo zegt de politiek commentator.

Speerpunten

De politici van de fuserende partijen staan nu voor de keuze of ze meegaan in de nieuwe partij, zegt de Winther. “Het meest relevante is dan de vraag wat nu de agenda is. We hebben een aantal speerpunten gehoord: senioren, dierenrechten, klimaatbeleid, ondernemers. Een paar deelbelangen bij elkaar, maar de grote vragen straks bij de verkiezingen gaan niet over dierenrechten. Die gaan over wat we gaan doen als er straks 100.000 mensen op straat staan. Wat gaan we met de zorg doen. Gaan we meer belasting betalen?”

LEES OOK: Partner Henk Krol is ex-profvoetballer: ‘Hij durfde niet uit de kast te komen’

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier