main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 09:10

Partijen Henk Krol en Henk Otten fuseren: ‘Wat hen bindt is opportunisme’

De politieke partij Go van Henk Otten gaat fuseren met de partij van Henk Krol, Partij voor de Toekomst. Krol is lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar, Otten is per direct voorzitter van de fusiepartij. Politiek commentator Wouter de Winther noemt de samenwerking ‘wonderlijk’. De kersverse partijgenoten hebben “totaal verschillende achtergronden”, zegt De Winther in Goedemorgen Nederland.

Eerder werd de nieuwe samenwerking nog ontkend, zegt De Winther. Ook in Goedemorgen Nederland wilde Krol afgelopen zaterdag nog weinig loslaten. “De spanning werd opgebouwd”, zegt De Winther. “Het theater mist een goed toneelspeler. Jammer dat Krol de politiek is ingegaan, want hij staat toch een partij interessant te doen.”

Versplintering

“Ik moest lachen om de argumentatie van de heren. Het zou tijd zijn voor consolidatie, schaalvergroting. Alsof de versplintering van de politiek een proces is geweest waar zij niet mee te maken hebben. Als iemand er verantwoordelijk voor is, zijn het wel deze mensen die er met een zetel vandoor gaan bij de partijen die gekozen zijn in de Eerste en Tweede Kamer.”

Henk Otten zei eerder tien zetels te verwachten, terwijl Krol bescheidener is in zijn voorspellingen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. “Dat snap ik wel”, zegt De Winther. “Je moet wel met een goed verhaal komen dat recht doet aan de verschillende belangen waarop deze mensen gekozen zijn. Ze hebben ook geen gezamenlijke ideologie, maar zijn samengeraapt uit verschillende Kamers.” Wat hen bindt is hun opportunisme, zo zegt de politiek commentator.

Speerpunten

De politici van de fuserende partijen staan nu voor de keuze of ze meegaan in de nieuwe partij, zegt de Winther. “Het meest relevante is dan de vraag wat nu de agenda is. We hebben een aantal speerpunten gehoord: senioren, dierenrechten, klimaatbeleid, ondernemers. Een paar deelbelangen bij elkaar, maar de grote vragen straks bij de verkiezingen gaan niet over dierenrechten. Die gaan over wat we gaan doen als er straks 100.000 mensen op straat staan. Wat gaan we met de zorg doen. Gaan we meer belasting betalen?”

LEES OOK: Partner Henk Krol is ex-profvoetballer: ‘Hij durfde niet uit de kast te komen’

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier