main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 27 juni 2020 — 14:01

Partner Henk Krol is ex-profvoetballer: ‘Hij durfde niet uit de kast te komen’

De vriend van Henk Krol had vroeger een carrière als profvoetballer. In die tijd was het nog een groot probleem om binnen de voetbalwereld homoseksueel te zijn, vertelt de oud-50Plus-leider in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Absoluut. Er kon in die tijd niet over gesproken worden.”

Zijn partner speelde bij SC Heerenveen. Tijdens zijn carrière durfde hij niet uit de kast te komen, zegt Krol. “Dat kon in de tijd gewoon niet. Daar werd niet over gesproken.” Ook nu worden homo’s niet voldoende geaccepteerd in de voetballerij, benadrukt de politicus. “Het is nog steeds een taboe.”

In de tijd dat Krol hoofdredacteur was van de Gay Krant (van 1980 tot 2012) kreeg hij ook een telefoontje van een toentertijd bekende voetballer die bekende dat hij op mannen viel, maar daar niet voor uit durfde te komen. “Ik ga geen namen noemen”, maakt Krol gelijk duidelijk. “Die voetballer zei: ik kan beter de gekste dingen doen, dat wordt me niet kwalijk genomen, maar hier kan ik niet voor uitkomen.”

Huidige spelers

Krol hoopt dat voetballers dat nu wel gaan doen. “Een voetballer uit het verleden hebben we niets aan, maar als nu een van de huidige spelers zou zeggen: ik ben daar eerlijk over, ik kom uit die kast, dan denk ik dat er veel meer uit de kast komen.” Daarmee doet Krol een oproepje, zegt hij. “Dat zou voor een heleboel jonge jongens en ook jonge meiden fantastisch zijn.”

LEES OOK: Opnieuw anti-homogeweld in Amsterdam, man door tiener gestoken met glas

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier