main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 10:02

Aflevering Golden Girls verwijderd vanwege moddermaskers op gezicht: ‘Heel vermoeiend’

Streamingplatform Hulu heeft een aflevering van The Golden Girls offline gehaald, omdat er een scène inzat waarbij acteurs blackface zouden dragen. “Dit is heel vermoeiend”, zegt tech-expert Ben van der Burg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De aflevering was origineel in 1988 op televisie te zien. Daarin is te zien hoe de personages Rose en Blanche, gespeeld door Betty White en Rue McClanahan, een kleimasker dragen. “Dit is modder op ons gezicht, we zijn niet echt zwart”, zegt een van de acteurs in de scene.

Een van de schrijfsters van de show is verbaasd door het verwijderen van de aflevering. “Dit verwijderen is raar, contraproductief en onnozel”, schrijft Roxanne Gay op Twitter. “Het doet afbreuk aan alle inspanningen om echt een einde te maken aan racisme. Het is gewoon zo dom.”

Van der Burg kan de ophef “nauwelijks nog serieus nemen”. “De hele wereld is oververhit en dan vallen we met z’n allen weer hier overheen. Mensen die zich hier aan storen, moeten eens naar zichzelf kijken. Het was gewoon een grap.”

Litte Britain

Eerdere televisieseries gingen The Golden Girls al voor. Vrijdag werden afleveringen van The Office en 30 Rock van streamingplatforms afgehaald, omdat er blackface-scènes in voorkwamen. Netflix en Hulu hebben ook een aflevering van Community van hun platform gehaald om dezelfde reden. De serie Little Britain werd zelfs helemaal van streamingplatforms afgehaald.

LEES OOK: BBC haalt Fawlty Towers-aflevering offline vanwege racisme: ‘Verliezen zicht op wat echt moet gebeuren’

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier