main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 10:02

Aflevering Golden Girls verwijderd vanwege moddermaskers op gezicht: ‘Heel vermoeiend’

Streamingplatform Hulu heeft een aflevering van The Golden Girls offline gehaald, omdat er een scène inzat waarbij acteurs blackface zouden dragen. “Dit is heel vermoeiend”, zegt tech-expert Ben van der Burg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De aflevering was origineel in 1988 op televisie te zien. Daarin is te zien hoe de personages Rose en Blanche, gespeeld door Betty White en Rue McClanahan, een kleimasker dragen. “Dit is modder op ons gezicht, we zijn niet echt zwart”, zegt een van de acteurs in de scene.

Een van de schrijfsters van de show is verbaasd door het verwijderen van de aflevering. “Dit verwijderen is raar, contraproductief en onnozel”, schrijft Roxanne Gay op Twitter. “Het doet afbreuk aan alle inspanningen om echt een einde te maken aan racisme. Het is gewoon zo dom.”

Van der Burg kan de ophef “nauwelijks nog serieus nemen”. “De hele wereld is oververhit en dan vallen we met z’n allen weer hier overheen. Mensen die zich hier aan storen, moeten eens naar zichzelf kijken. Het was gewoon een grap.”

Litte Britain

Eerdere televisieseries gingen The Golden Girls al voor. Vrijdag werden afleveringen van The Office en 30 Rock van streamingplatforms afgehaald, omdat er blackface-scènes in voorkwamen. Netflix en Hulu hebben ook een aflevering van Community van hun platform gehaald om dezelfde reden. De serie Little Britain werd zelfs helemaal van streamingplatforms afgehaald.

LEES OOK: BBC haalt Fawlty Towers-aflevering offline vanwege racisme: ‘Verliezen zicht op wat echt moet gebeuren’

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier