main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 juni 2020 — 10:23

BBC haalt Fawlty Towers-aflevering offline vanwege racisme: ‘Verliezen zicht op wat echt moet gebeuren’

De BBC heeft de bekende Don’t mention the war!-aflevering van Fawlty Towers over de Tweede Wereldoorlog offline gehaald wegens racisme. Dat heeft The Guardian ontdekt. Eerder werd Little Britain van de BBC en Netflix verwijderd, omdat de serie racistische sketches zou bevatten. “Wat ik zorgelijk vind is dat de aandacht wordt weggehaald van het échte probleem”, zegt CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Amerikaanse streamingdienst HBO haalde eerder deze week de speelfilm Gone With the Wind offline, omdat het een te rooskleurig beeld zou geven van de slavernij. Streamingsdiensten lijken erg beducht op het aanbieden van series of films met mogelijk racisme, nu wereldwijd antiracismedemonstraties veel mensen op de been brengt. In Nederland gaat de NPO in gesprek met omroepen over wat te doen met oude series en films waarin mogelijk omstreden materiaal zit.

Aanstelleritis

CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg hekelt de beslissing van de streamingsdiensten om beelden offline te halen. Zij vindt dat er aandacht moet zijn voor het ‘echte probleem’. “Er is racisme. Er zijn mensen die op een akelige manier onrecht wordt aangedaan, omdat er minder ruimte voor ze is op de arbeidsmarkt. Door dit soort aanstelleritis aan te pakken ontstaat er weerstand en gaan allerlei partijen tegenover elkaar staan. We verliezen het zicht op wat echt moet gebeuren, namelijk mensen meer serieus nemen.” Dat is de discussie die we moeten voeren volgens Van Toorenburg, en niet de discussie “over een grappig filmpje”.

Columnist en journalist Syp Wynia vindt dat humor altijd mogelijk moet zijn, zegt hij in Goedemorgen Nederland. Volgens Wynia neigt het verwijderen van series en films met mogelijk racisme, naar het herschrijven van de geschiedenis. “We zijn nu bezig met een soort massieve erosie van cultuur, geschiedenis en het collectief geheugen. Dat lijkt me buitengewoon onverstandig.”

Methodes van dictaturen

Fawlty Towers is een Britse hitserie over een klantonvriendelijk hotel in Torquay. In de Don’t mention the war!-aflevering drijft acteur John Cleese de spot met Duitsers door te paraderen door de kamer als een Nazi, terwijl zijn Duitse gasten aan tafel zitten.

Wynia: “Je zou kunnen zeggen: nu het racisme tegen de Duitsers verboden is verklaard, of zelfs weg is gehaald uit de geschiedenis van Engeland, dat de oorlog écht voorbij is. Dat is een poging van een humoristische verklaring van het één of ander.” Volgens de columnist wordt de geschiedenis nu ‘herzien en herschreven’. “Wij moeten niet de methodes van dictaturen overnemen.”

LEES OOK: Wereldwijd beelden vernield en beklad: ‘Gaat echt de verkeerde kant op’

 

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier