main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 juni 2020 — 10:23

BBC haalt Fawlty Towers-aflevering offline vanwege racisme: ‘Verliezen zicht op wat echt moet gebeuren’

De BBC heeft de bekende Don’t mention the war!-aflevering van Fawlty Towers over de Tweede Wereldoorlog offline gehaald wegens racisme. Dat heeft The Guardian ontdekt. Eerder werd Little Britain van de BBC en Netflix verwijderd, omdat de serie racistische sketches zou bevatten. “Wat ik zorgelijk vind is dat de aandacht wordt weggehaald van het échte probleem”, zegt CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Amerikaanse streamingdienst HBO haalde eerder deze week de speelfilm Gone With the Wind offline, omdat het een te rooskleurig beeld zou geven van de slavernij. Streamingsdiensten lijken erg beducht op het aanbieden van series of films met mogelijk racisme, nu wereldwijd antiracismedemonstraties veel mensen op de been brengt. In Nederland gaat de NPO in gesprek met omroepen over wat te doen met oude series en films waarin mogelijk omstreden materiaal zit.

Aanstelleritis

CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg hekelt de beslissing van de streamingsdiensten om beelden offline te halen. Zij vindt dat er aandacht moet zijn voor het ‘echte probleem’. “Er is racisme. Er zijn mensen die op een akelige manier onrecht wordt aangedaan, omdat er minder ruimte voor ze is op de arbeidsmarkt. Door dit soort aanstelleritis aan te pakken ontstaat er weerstand en gaan allerlei partijen tegenover elkaar staan. We verliezen het zicht op wat echt moet gebeuren, namelijk mensen meer serieus nemen.” Dat is de discussie die we moeten voeren volgens Van Toorenburg, en niet de discussie “over een grappig filmpje”.

Columnist en journalist Syp Wynia vindt dat humor altijd mogelijk moet zijn, zegt hij in Goedemorgen Nederland. Volgens Wynia neigt het verwijderen van series en films met mogelijk racisme, naar het herschrijven van de geschiedenis. “We zijn nu bezig met een soort massieve erosie van cultuur, geschiedenis en het collectief geheugen. Dat lijkt me buitengewoon onverstandig.”

Methodes van dictaturen

Fawlty Towers is een Britse hitserie over een klantonvriendelijk hotel in Torquay. In de Don’t mention the war!-aflevering drijft acteur John Cleese de spot met Duitsers door te paraderen door de kamer als een Nazi, terwijl zijn Duitse gasten aan tafel zitten.

Wynia: “Je zou kunnen zeggen: nu het racisme tegen de Duitsers verboden is verklaard, of zelfs weg is gehaald uit de geschiedenis van Engeland, dat de oorlog écht voorbij is. Dat is een poging van een humoristische verklaring van het één of ander.” Volgens de columnist wordt de geschiedenis nu ‘herzien en herschreven’. “Wij moeten niet de methodes van dictaturen overnemen.”

LEES OOK: Wereldwijd beelden vernield en beklad: ‘Gaat echt de verkeerde kant op’

 

Door: Peter Visser

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier