main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 4 mei 2020 — 13:50

Opnieuw branden in zendmasten, mogelijk door 5G-tegenstanders: ‘Zij zitten volledig in hun eigen wereld’

De afgelopen weken is er meer dan twintig keer brand gesticht in zendmasten, vermoedelijk door tegenstanders van het 5G-netwerk. Vannacht was er opnieuw brand in twee zendmasten in Den Haag. De reeks brandstichtingen duurt nu al weken. Het is moeilijk om dit soort actievoerders tegen te houden, zegt journalist Bram Endedijk in Goedemorgen Nederland op NPO1.

De branden kunnen grote gevolgen hebben voor de veiligheid in het omringende gebied. Door het uitvallen van het telefoonverkeer zijn ook noodnummers zoals 112 niet meer te bereiken. Dat kan leiden tot onnodige sterfgevallen.

“Dit zijn vaak mensen die helemaal in hun eigen wereld zitten”, zegt Endedijk. “Die denken echt dat als je met een jerrycan naar een zendmast rijdt, dat helpt tegen corona. Alles wat je ertegenin brengt, is in hun ogen onderdeel van een groot complot, waartegen zij als enige strijden. Daar kun je moeilijk tegen vechten.”

Informatiebubbel

Ook staatssecretaris van Defensie Barbara Visser ziet dat tegenstanders van 5G moeilijk te overtuigen zijn. “Deze mensen leven in hun eigen informatiebubbel. Die staan niet open voor andere informatie. Dat wordt gezien als beïnvloeding die ongewenst is.”

Wat de overheid wel kan doen, is betrouwbare informatie blijven verstrekken, zegt Visser. “Dus wat zijn de risico’s, en wat betekent het voor je gezondheid? Ik snap dat mensen daar vragen over hebben.” Toch hoeven de brandstichters niet op begrip te rekenen, benadrukt Visser. “Met dit soort gedrag breng je anderen in gevaar.”

Kort geding

Vandaag diende bij de rechtbank in Den Haag ook een kort geding van stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse staat over de invoering van het landelijke 5G-netwerk. De stichting probeert met een gang naar de rechter de uitrol van 5G te stoppen. De stichting zegt dat 5G-signalen gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en dieren, al is daar totaal geen wetenschappelijk bewijs voor.

De stichting Stop5GNL heeft in een verklaring expliciet afstand genomen van de reeks zendmastbranden van de afgelopen weken. De politie gaat in al die gevallen uit van brandstichting. Stop5GNL distantieert zich hiervan en stelt alleen via legale wegen zijn recht te willen halen. De rechtbank in Den Haag doet maandag 25 mei uitspraak in het kort geding.

Volgens de advocaten van de Nederlandse staat roept de stichting Stop5GNL daarmee een schrikbeeld op. Nederland houdt zich in het belang van de volksgezondheid ruimschoots aan de limieten die zijn vastgelegd in Europese telecomwetgeving, stellen ze. Anders dan de stichting beweert, zegt de overheid dat er geen wetenschappelijke basis is voor de stelling dat 5G-frequenties gezondheidsschade opleveren.

LEES OOK: Opnieuw branden in zendmasten: ‘Als je dit doet, ben je niet goed bij je hoofd’

Door: Tom Janssen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug