main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 4 mei 2020 — 13:50

Opnieuw branden in zendmasten, mogelijk door 5G-tegenstanders: ‘Zij zitten volledig in hun eigen wereld’

De afgelopen weken is er meer dan twintig keer brand gesticht in zendmasten, vermoedelijk door tegenstanders van het 5G-netwerk. Vannacht was er opnieuw brand in twee zendmasten in Den Haag. De reeks brandstichtingen duurt nu al weken. Het is moeilijk om dit soort actievoerders tegen te houden, zegt journalist Bram Endedijk in Goedemorgen Nederland op NPO1.

De branden kunnen grote gevolgen hebben voor de veiligheid in het omringende gebied. Door het uitvallen van het telefoonverkeer zijn ook noodnummers zoals 112 niet meer te bereiken. Dat kan leiden tot onnodige sterfgevallen.

“Dit zijn vaak mensen die helemaal in hun eigen wereld zitten”, zegt Endedijk. “Die denken echt dat als je met een jerrycan naar een zendmast rijdt, dat helpt tegen corona. Alles wat je ertegenin brengt, is in hun ogen onderdeel van een groot complot, waartegen zij als enige strijden. Daar kun je moeilijk tegen vechten.”

Informatiebubbel

Ook staatssecretaris van Defensie Barbara Visser ziet dat tegenstanders van 5G moeilijk te overtuigen zijn. “Deze mensen leven in hun eigen informatiebubbel. Die staan niet open voor andere informatie. Dat wordt gezien als beïnvloeding die ongewenst is.”

Wat de overheid wel kan doen, is betrouwbare informatie blijven verstrekken, zegt Visser. “Dus wat zijn de risico’s, en wat betekent het voor je gezondheid? Ik snap dat mensen daar vragen over hebben.” Toch hoeven de brandstichters niet op begrip te rekenen, benadrukt Visser. “Met dit soort gedrag breng je anderen in gevaar.”

Kort geding

Vandaag diende bij de rechtbank in Den Haag ook een kort geding van stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse staat over de invoering van het landelijke 5G-netwerk. De stichting probeert met een gang naar de rechter de uitrol van 5G te stoppen. De stichting zegt dat 5G-signalen gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en dieren, al is daar totaal geen wetenschappelijk bewijs voor.

De stichting Stop5GNL heeft in een verklaring expliciet afstand genomen van de reeks zendmastbranden van de afgelopen weken. De politie gaat in al die gevallen uit van brandstichting. Stop5GNL distantieert zich hiervan en stelt alleen via legale wegen zijn recht te willen halen. De rechtbank in Den Haag doet maandag 25 mei uitspraak in het kort geding.

Volgens de advocaten van de Nederlandse staat roept de stichting Stop5GNL daarmee een schrikbeeld op. Nederland houdt zich in het belang van de volksgezondheid ruimschoots aan de limieten die zijn vastgelegd in Europese telecomwetgeving, stellen ze. Anders dan de stichting beweert, zegt de overheid dat er geen wetenschappelijke basis is voor de stelling dat 5G-frequenties gezondheidsschade opleveren.

LEES OOK: Opnieuw branden in zendmasten: ‘Als je dit doet, ben je niet goed bij je hoofd’

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier