main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 11 juni 2020 — 12:30

Wereldwijd beelden vernield en beklad: ‘Gaat echt de verkeerde kant op’

Wereldwijd zijn anti-racismeprotesten ontaard in vernielzucht en vandalisme en werden standbeelden van hun sokkel getrokken, beklad of stukgemaakt. Raadslid van Leefbaar Rotterdam Tanya Hoogwerf vreest dat dergelijke situaties ook in Nederland kunnen voorkomen. “Je ziet dat het dichtbij komt, met de bekladding van het beeld van Pim Fortuyn met het woord ‘racist'”, zegt Hoogwerf in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In Ekeren in België is het standbeeld van oud-koning Leopold II verwijderd, nadat het in brand werd gestoken en meermaals werd beklad met rode verf. In de Amerikaanse stad Minneapolis hebben activisten een standbeeld van de ontdekkingsreiziger Columbus van zijn sokkel getrokken. Ook op andere plekken in Amerika zijn monumenten vernield.

Hoogwerf keek er met ‘afschuw en verbijstering’ naar. “Maar in eerste instantie ook met het idee: zover komt het bij ons niet, daar zijn we te nuchter voor.” Inmiddels zijn ook in Nederland soortgelijke incidenten te zien. Zo werd in Rotterdam het beeld van Pim Fortuyn beklad, en in Hoorn het monument van Jan Pieterszoon Coen. Volgens Hoogwerf ontstaat er een klimaat waarin activisten die vragen om meer tolerantie, zich zelf intolerant opstellen. “Dat is angstig.”

Discussie voeren ‘altijd goed’

Het raadslid vindt het goed om een discussie te voeren over de beelden. In Nederland staan monumenten van bijvoorbeeld VOC-kopstukken Piet Hein en Jan Pieterszoon Coen. De VOC speelde geen rol in de trans-Atlantische slavenhandel, maar maakte wel gebruik van slaven en voerde slaventransporten uit.

“Discussie voeren is altijd goed en gelukkig leven we in een land waar discussie mogelijk is”, zegt Hoogwerf. Maar volgens haar is het voeren van een discussie nu steeds lastiger. “Wat je ziet gebeuren is dat als je volgens sommigen aan de verkeerde kant van het gelijk staat, discussie niet meer mogelijk is. Je bent dan per definitie fout.” Dat is volgens het raadslid het klimaat waarbij het mogelijk is dat een beeld beschadigd en bezoedeld wordt. “Ik vind dat het echt de verkeerde kant opgaat. De vrijheid van meningsuiting en het voeren van de discussie, staat nu onder druk.”

‘Roep om deel geschiedenis te wissen wordt niemand beter van’

In Hoorn, waar het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen werd beklad, lijkt men het niet eens over of het standbeeld moet blijven staan. “Op het moment dat mensen zich hier slecht over voelen, waarom zou het dan niet weggehaald moeten worden?”, vraagt een man zich af. Een vrouw lijkt het geen goed idee om het beeld te verwijderen. “Ik vind het mooier als het wél op straat staat, want niet iedereen gaat naar een museum. Het is mooier om de geschiedenis ook op straat te zien.”

LEES OOK: Beeldenstorm raast door: omstreden standbeelden in steeds meer landen weggehaald

Hoogwerf begrijpt dat omstreden beelden emoties kunnen losmaken, bijvoorbeeld als het gaat om mensen die in slaven hebben gehandeld. Maar die daden moeten volgens haar in de context van de tijd worden geplaatst. “Toen was het, helaas, normaal. Nu zou je dat nooit meer tolereren. Maar het heeft ons wel gemaakt wat we zijn: een vrij, welvarend en gelukkig nog steeds tolerant land. De roep om maar een heel stuk van de geschiedenis te wissen, daar wordt niemand beter van.”

Je moet begrijpen waar je vandaan komt om te begrijpen waar je nu bent, zegt Hoogwerf. “Lessen uit het verleden moeten geleerd worden, ook om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.”

Plaketten mogelijk oplossing

Hoogwerf vindt het geen oplossing om de beelden van straat te halen en in een museum te plaatsten. “Dan capituleer je echt voor een stukje drang en agressie. En ik begrijp het niet. Mensen kunnen zich heel druk maken over een standbeeld van Piet Hein, maar moderne slavernij, wat er op dit moment gebeurt, daar hoor je eigenlijk niemand over. Het is blijkbaar makkelijker om je druk te maken over het verleden en daar een statement over te maken, dan om te knokken voor iets waar je nu verandering in kan brengen.”

Het plakken van plaketten bij de standbeelden zou volgens Hoogwerf wel een oplossing zijn. Mensen moeten dan kunnen lezen wie het figuur op is en waarom hij op een voetstuk staat. “Dat hebben wij in Rotterdam ook gedaan. Zo’n plakkaat legt precies uit hoe je iets in de context van de geschiedenis kunt beoordelen.”

 

 

Door: Peter Visser

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Amsterdam scherpt handhaving op feest- en horecalocaties aan

De handhaving en controle op feest- en horecalocaties in Amsterdam wordt aangescherpt, omdat het aantal coronabesmettingen in de hoofdstad flink toeneemt. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op de intensive care in twee weken tijd verdubbeld

Op de intensive cares liggen 38 mensen met het coronavirus, 7 meer dan op donderdag. Het is het hoogste aantal sinds 26 juni. Op 31…

Lees meer

Aantal coronagevallen in Nederland blijft toenemen: 636 nieuwe patiënten in een dag tijd

Het aantal coronapatiënten in Nederland is vrijdag met 636 gestegen. Dat is meer dan op donderdag, toen er 577 gevallen bijkwamen. Wel zijn dit minder…

Lees meer

Indisch monument in Den Haag beveiligd na bekladding

Het Indisch Monument in Den Haag wordt de komende nacht bewaakt en beveiligd. Dat gebeurt na een bekladding en gedeeltelijke vernieling afgelopen nacht. De gemeente…

Lees meer

Zinkende kanoërs komen met de schrik vrij, gered door trainingshelikopter

Een kanoër die aan het zinken was, is gisteravond bij Huisduinen gered door KNRM-personeel dat toevallig met een helikopter van de Kustwacht aan het trainen…

Lees meer

Bondscoach Sarina Wiegman verruilt Oranje na Olympische Spelen voor Engeland

Sarina Wiegman wordt de nieuwe bondscoach van de Engelse voetbalvrouwen. De huidige coach van de Oranjeleeuwinnen volgt in de zomer van 2021, na de Olympische…

Lees meer

Man bespuugt en bedreigt agenten met broodmes in Hengelo

Een man van 56 uit Enschede heeft gisteravond in Hengelo agenten bedreigd met een broodmes. Hij bespuugde hen ook en riep daarbij ‘corona, corona’. Dat…

Lees meer

Extreme hitte voorbij: hitteplan geldt niet meer

De extreme hitte van de afgelopen week is achter de rug en daarom geldt het Nationaal Hitteplan niet meer. Het protocol was op 6 augustus…

Lees meer

Hoekstra: onvermijdelijk dat KLM hard ingrijpt

Dat KLM fors ingrijpt om de coronacrisis door te komen is “onvermijdelijk”, vindt minister Wopke Hoekstra (Financiën). De manier waarop dat gebeurt, laat hij aan…

Lees meer

Minister Slob: scholen nog op tijd met controleren ventilatie

Onderwijsminister Arie Slob vindt niet dat scholen te laat zijn met het op orde brengen van hun ventilatie. Maandag gaan scholen in Noord-Nederland weer open,…

Lees meer

FIOD neemt bergen nagemaakte merkkleding in beslag

De FIOD heeft donderdag in drie loodsen in Amsterdam, Purmerend en Zwanenburg ruim 7500 stuks nagemaakte merkkleding, accessoires en schoenen gevonden. Het gaat om vervalsingen…

Lees meer

WNL Terugblik: Deze ondernemers willen door de coronacrisis toeristisch Nederland verkennen

Ondernemers Ruud Vlasman en Katja Huizinga zagen door de coronacrisis het toeristisch seizoen helemaal stil vallen. Voor hun tourbedrijf betekent dit een ongekende terugval: in…

Lees meer

Tweede drenkeling strand IJburg in Amsterdam overleden

Een man die donderdagavond uit het water op het strand van IJburg in Amsterdam is gehaald en gereanimeerd moest worden, is overleden. Het gaat om…

Lees meer

Weer onrustig in Haagse Schilderswijk: ruim 20 relschoppers opgepakt

De politie heeft donderdagnacht in de Schilderswijk in Den Haag ruim twintig relschoppers opgepakt. Ze gooiden eieren, stenen en zwaar vuurwerk naar agenten. Ook hielden…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier