main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 1 juni 2020 — 14:49

‘Antiracisme-demonstraties moeten niet omslaan in haat tegenover Nederlandse cultuur’

Op de Dam in Amsterdam wordt vanmiddag om 17:00 geprotesteerd, op initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet. Het gaat hier om een antiracisme-demonstratie uit protest tegen politiegeweld tegen zwarten in de Verenigde Staten en Europa. FVD-fractievoorzitter Baudet hoopt dat dit soort demonstraties niet “omslaan in een soort rancune beweging”, zegt hij in Goedemorgen Nederland, “waarin je continue haat of afkeer krijgt van alles wat de Nederlandse cultuur is.”

In Amerika braken afgelopen dagen heftige rellen uit. Deze zijn ontstaan door de dood van George Floyd, een 46-jarige zwarte man die overleed nadat een agent minutenlang zijn knie op zijn nek hield. Ook in Londen en Berlijn waren er antiracisme-demonstraties naar aanleiding van zijn dood.

‘Institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen’

Volgens Kick Out Zwarte Piet doet het voorval van omgekomen George Floyd namelijk denken aan ‘soortgelijke incidenten op eigen bodem’, zoals de dood van Mitch Henriquez vijf jaar geleden. Hij stierf op 28 juni 2015. De actiegroep zegt ook dat “institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen een probleem is dat zich ook in Nederland en de rest van Europa voordoet”.

‘Haat tegen de Nederlandse geschiedenis’

“Ik denk dat je twee dingen uit elkaar moet halen”, zegt Baudet. “Het ideaal, een wereld waarin mensen worden beoordeeld op basis van hun persoonlijke kwaliteiten, en niet op basis van een een kleurtje of afkomst, dat onderschrijf ik volledig. En ik denk zo’n beetje iedereen in Nederland.”

De fractievoorzitter herkent zich dan ook totaal niet in het gevoel dat we in een samenleving leven waarin er veel mensen vinden dat we mensen op afkomst moeten beoordelen. Opkomen voor gelijke rechten is dan ook prima, vindt hij. De hoop van Baudet is vooral dat dit niet omslaat in haat jegens de Nederlandse cultuur. “Dat heb je ook op een gegeven moment gezien bij dat hele Zwarte Piet-verhaal. We kunnen het daar prima als redelijke mensen over hebben, maar op een gegeven moment wordt het een soort haat tegen de Nederlandse geschiedenis. Dat is denk ik niet vruchtbaar.”

Doodsbedreiging

Vorig jaar tijdens een antiracisme-demonstratie in Amsterdam op 23 maart waren Baudet en zijn partij Forum voor Democratie hét onderwerp van gesprek. Baudet werd namelijk met de dood bedreigd. Een vrouwelijke demonstrant scandeerde: “Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf”. De vrouw werd veroordeeld tot een onvoorwaardelijke taakstraf van 100 uur.

Bang dat hijzelf of Forum voor Demoratie wederom in relatie gebracht worden met racisme is Baudet niet. “Mij persoonlijk raakt dat niet omdat het totale kolder is”, zegt hij daarover. “Wij zijn de minst racistische partij van Nederland, bij wijze van spreken, net als andere partijen. Wij willen op geen enkele manier mensen beoordelen op afkomst of huidskleur. We kijken gewoon: wat breng je in in de samenleving en we beoordelen iedereen op eigen kwaliteiten.”

‘Niet uit op gewelddadige activiteiten’

Kick Out Zwarte Piet zegt een vreedzaam protest na te streven. In een verklaring schrijven zij dat ze niet uit zijn op gewelddadige activiteiten, rellen, delicten of andere vormen die tot onnodige provocatie en agressie kunnen leiden. “Hiermee keuren we de vorm van protest in de VS niet af, we zien het als een vorm van verzet. Zoals Martin Luther King Jr. zei: A riot is the language of the unheard.”

LEES OOK: President Trump bestempelt Antifa als terreurgroep: ‘Zeer goed besluit’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 3 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur ’s ochtends op NPO 1 met nieuws, prangende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag;

– Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief over belastingvoordelen in de Miljoenennota
– Oud-havenbaron Jan Rijsdijk over ondernemerschap
– Liane den Haan van Anbo en zorgondernemer Erik-Jan Vlieger over de omgekeerde lockdown
– Acteur William Spaaij over het klassieke hoorspel The War Of The Worlds en angst en massahysterie.

Elke zondag om 10.00 uur
‘Nederlands’ coronavaccin wordt getest op 60.000 mensen

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) begint met het testen van zijn experimentele coronavaccin, ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden. In totaal krijgen 60.000…

Lees meer

Overheidstekort in eerste halfjaar bijna 15 miljard euro door corona

De Nederlandse overheid kwam in de eerste zes maanden van het jaar 15 miljard euro tekort. Dat komt voornamelijk door de maatregelen van het kabinet…

Lees meer

Bioscoopketen Pathé vertoont geen films met Zwarte Piet meer

Bioscoopketen Pathé stopt met het vertonen van films waar Zwarte Piet in voorkomt. Dat heeft de onderneming woensdag bekendgemaakt via Instagram. De keten vindt dat…

Lees meer

Aantal coronabesmettingen stijgt met 2357 tot boven 100.000

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen tot 100.597. Dat is een toename van 2357 ten opzichte van dinsdag en een nieuw dagrecord. Op dinsdag…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier