main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juni 2020 — 10:15

President Trump bestempelt Antifa als terreurgroep: ‘Zeer goed besluit’

De Amerikaanse president Donald Trump bestempelt de links-radicale protestbeweging Antifa als een binnenlandse terreurgroep. Dat twitterde hij maandag. Trump vindt dat Antifascisten, die zich sterk afzetten tegen neo-nazi’s, racisme en fascisme, medeverantwoordelijk zijn voor de huidige rellen in de Verenigde Staten. “Zeer goed besluit van hem”, vindt fractievoorzitter van Forum voor Democratie Thierry Baudet.

“Het geweld dat wordt uitgelokt en gepleegd door Antifa en soortgelijke groepen in relatie met de rellen is binnenlands terrorisme en zal ook zo worden behandeld”, schrijft William Barr, Trumps minister van Justitie, in een verklaring die zondag uitgebracht werd. Hierin staat ook dat zijn ministerie zich zal richten op het ‘arresteren en aanklagen van de gewelddadige onruststokers die een vreedzaam protest hebben gekaapt en de federale wetgeving overtreden’.

‘Geweld vanuit links wordt oogluikend toegestaan’

“We zien al jaren dat geweld vanuit links oogluikend wordt toegestaan, dat daar veel minder ophef over is”, zegt Baudet in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Linkse terreur wordt vaak activisme genoemd. Het is al jaren zo dat er veel meer geweld is aan die kant van het spectrum dan aan de rechterkant van het spectrum, terwijl iedereen daar continue op let.”

Antifa “is gewoon een terreurorganisatie”, is Baudet het met de Amerikaanse president eens. “Het is een organisatie die geweld gebruikt. De rellen die we hier zien, dat zijn plundertochten.” Volgens Baudet is iedereen tegen racisme en politiegeweld: “Iedereen is het ermee eens dat het verschrikkelijk is dat George Floyd overleden is.”

Duizenden mensen gingen de afgelopen dagen in de VS de straat op om te demonstreren tegen de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij overleed door politiegeld na zijn arrestatie in Minneapolis.

Plundertochten

Dat de demonstraties omslaan naar plunderingen is inderdaad het zorgwekkende aan deze demonstraties, vindt ook Amerika-deskundige Willem Post. Of Antifa daadwerkelijk bij deze rellen betrokken zijn is niet bekend, maar volgens Post zeggen ook veel lokale officials in de VS dat ze veel mensen in Antifa-pakjes tegenkomen.

“Overdag was het heel erg vreedzaam, mensen deelden brood met elkaar. Er waren dominees en pastoors bij”, omschrijft Post. “En dan komt er opeens zo’n plundertocht, en dan zeggen die arme zwarte mensen: dit kennen wij helemaal niet. Dit zijn wij helemaal niet.” De gedachte heerst dat de protesten worden ‘gekaapt’ door groepen die ’s nachts toeslaan door de ‘beroepsrevolutionairen’. Post: “Plunderingen, geweld, brandstichtingen, in tientallen Amerikaanse steden: er trekt een schaduw over Amerika heen.”

Zorgwekkend

Baudet is dus erg blij dat Trump het besluit heeft genomen om Antifa als binnenlandse terreurorganisatie te bestempelen. “Maar ondertussen vind ik het verschrikkelijk en ongelofelijk zorgwekkend wat daar in Amerika wat daar gebeurd.” De FVD-fractievoorzitter hoopt niet dat het overwaait naar Europa. “Dat zijn dus echt verschillende etnische groepen die tegenover elkaar komen te staan en dan is het einde zoek. Dat moet je voorkomen.”

Wat in de praktijk precies de gevolgen zullen zijn van dit besluit is nog niet helemaal helder. Het is namelijk de eerste keer dat iets als binnenlandse terreurorganisatie wordt bestempeld. Wat daar precies voor gevolgen aan kleven moet nog blijken.

Protest in Nederland

Ook in Londen en Berlijn is er al geprotesteerd naar aanleiding van de dood van George Floyd. Vandaag vindt er een gerelateerde demonstratie plaats in ons eigen land, op De Dam in Amsterdam. Dit op initiatief van de Nederlandse Kick Out Zwarte Piet.

LEES OOK: ‘Er is een soort van politieke burgeroorlog gaande in Amerika’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Haagse Lobby

Het coalitieakkoord is er duidelijk over: ‘Het kabinet zet de benodigde stappen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland.’ In de podcast Haagse Lobby praat Martijn de Greve over de plannen met:

  • Energiedeskundige, publicist, onderzoeker en maker van de podcast ‘studio energie’, Remco de Boer
  • Hoogleraar en wetenschapsdirecteur energietransitie bij TNO, Andre Faaij
  • Voorzitter van Nucleair Nederland, Ad Louter 

De podcast is te beluisteren via elke podcast-app.

 

Stand van Nederland: Generatie Next

Met Sinterklaas en kerst in aantocht gaan we winkelen. Maar die winkelstraat is in gevaar. Hoe staat het met de toekomst van onze binnensteden? Jill Bleiksloot zoekt het uit in Stand van Nederland: Generatie Next.

Donderdagavond 21.05
Ombudsman NPO: Ongehoord Nederland vertoont patroon delen onjuiste informatie

Omroep Ongehoord Nederland schendt nog steeds op diverse punten de Journalistieke Code van de NPO. Dat blijkt uit het tweede rapport dat Ombudsman van de…

Lees meer

Aantal schurftgevallen neemt verder toe

Het aantal mensen met schurft neemt steeds verder toe. Vorige week kwam het aantal patiënten dat zich bij de huisarts meldde voor het eerst in…

Lees meer

Kledingketen H&M schrapt wereldwijd 1500 banen

Kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) is van plan wereldwijd 1500 banen te schrappen als onderdeel van een bezuinigingsronde. Ook zal het bedrijf een last van…

Lees meer

Heineken gooit bierprijs volgend jaar flink omhoog, biertje gemiddeld tien procent duurder

Een biertje in de horeca wordt opnieuw een stuk duurder. Heineken heeft horecaondernemers gisteren laten weten dat per 1 januari de prijs gemiddeld met 10,7…

Lees meer

Verdachte moord Silvana Heber blijft in de cel

De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag bepaald dat de 41-jarige verdachte van de moord op Silvana Heber uit Hoogeloon negentig dagen langer blijft vastzitten….

Lees meer

CBS: meer uithuisplaatsingen toeslagenaffaire dan gedacht

Er zijn meer kinderen van ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire uit huis geplaatst dan eerder berekend. Volgens een nieuwe telling van het…

Lees meer

Nederlander die Amanda Todd afperste weer in Nederland voor straf

De Nederlander Aydin C. die in Canada is veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf wegens afpersing en intimidatie van het Canadese meisje Amanda Todd, is terug…

Lees meer

Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied

Tijdens het WK-duel tussen Marokko en Canada zijn donderdag in Amsterdam-West drie veiligheidsrisicogebieden van kracht. Het gaat om het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en de Burgemeester…

Lees meer

Minister Helder spreekt over energielevering in Qatar

Sportminister Conny Helder heeft een ontmoeting gehad met Soltan bin Saad Al-Muraikhi, minister van staat voor Buitenlandse Zaken van Qatar. “We hadden een goed gesprek…

Lees meer

VVD: Jetten moet naar de Emir van Qatar om een lng-contract af te sluiten

Rob Jetten moet naar Doha om met de Qatarese regering te onderhandelen over een langetermijncontract voor de levering van Liquid Natural Gas (lng). Dat zei…

Lees meer

Staat de toekomst van onze sfeervolle binnensteden door de groeiende leegstand op het spel?

Een gezellige en sfeervolle binnenstad met veel winkels, dat wil iedere stad en zeker elke millenial. Maar de leegstand van de afgelopen jaren is alleen…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier