main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 mei 2020 — 12:38

Criminelen zetten personeel Schiphol onder druk: ‘Verontrustend hoe kwetsbaar ze zijn’

Drugscriminelen kunnen op Schiphol hun gang gaan omdat de beveiliging zo lek als een mandje is. Criminelen ronselen schoonmakers en cateraars die vervolgens helpen bij het vervoeren van drugs. Het personeel van Schiphol is daardoor kwetsbaar, zegt Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer, in Goedemorgen Nederland.

“Schiphol en alle bedrijven op de luchthaven hebben de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd om de burgerluchtvaart te beveiligen”, zegt Schuurmans. “Criminelen zoeken steeds wegen om langs al die systemen toch hun drugs te verhandelen.”

LEES OOK: Schiphol zo lek als een mandje: criminelen infiltreren luchthaven en ‘hooggeplaatste mollen’

Schuurmans heeft een onderzoeksteam gevraagd om te kijken hoe criminelen toch nog hun werkzaamheden weten voort te zetten. Het meest verontrustend uit het onderzoeksrapport vindt zij hoe het personeel van Schiphol onder druk wordt gezet.

“Zo’n 2000 mensen hebben een Schipholpas. Die worden van tevoren goed gecontroleerd”, zegt de burgemeester. “Er wordt door de AIVD en de Koninklijke Marechaussee goed op gelet.” Mensen die zo’n Schipholpas hebben, zijn veelgebruikt doelwit van drugshandelaren. “Criminelen hechten er veel belang aan om juist hen te benaderen. Zij kunnen op beveiligde delen van de luchthaven heen en weer lopen.”

Volgens Schuurmans zit het personeel daardoor in een lastige positie. “Je bent heel kwetsbaar als je daar werkt en je wordt benaderd. Dat gaat niet altijd op een vriendelijke wijze. Er is sprake van intimidatie en chantage. Het is verontrustend.”

Screening

Het personeel op Schiphol is “een verwaarloosde groep”, zegt CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. “Het is belangrijk dat nu in die teams wordt gekeken waar het probleem zit. Heb het gesprek daarover en probeer ze continu te screenen.” Als het nodig is, moet er bescherming komen voor deze medewerkers, zegt Van Toorenburg.

“Wat ook uit dit rapport bleek is dat allerlei bedrijfjes een dekmantel zijn. We moeten zorgen dat de informatie daarover beter wordt gedeeld”, zegt Van Toorenburg. “We hebben een nieuwe wet in de Kamer liggen om betere samenwerkingsverbanden op te zetten tussen overheid en bedrijven.”

Schuurmans heeft een aantal maatregelen voor ogen om het personeel beter te beschermen. “We versterken hun positie en maken ze bewust van het feit dat ze benaderd kunnen worden. We hebben een meldpunt daarvoor. Schipholgroep zal straks in de aanbestedingen, als er opnieuw personeel wordt gevraagd, moeten opnemen dat bedrijven verantwoordelijk worden voor de veiligheid van het personeel.”

Daarnaast wil de burgemeester dat naast het inkomende vliegverkeer, ook het uitgaande verkeer goed gecontroleerd wordt. “Ik hoop dat die discussie gaat plaatsvinden, zodat de douaneopdracht verbreed wordt.”

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier