main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 mei 2020 — 12:38

Criminelen zetten personeel Schiphol onder druk: ‘Verontrustend hoe kwetsbaar ze zijn’

Drugscriminelen kunnen op Schiphol hun gang gaan omdat de beveiliging zo lek als een mandje is. Criminelen ronselen schoonmakers en cateraars die vervolgens helpen bij het vervoeren van drugs. Het personeel van Schiphol is daardoor kwetsbaar, zegt Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer, in Goedemorgen Nederland.

“Schiphol en alle bedrijven op de luchthaven hebben de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd om de burgerluchtvaart te beveiligen”, zegt Schuurmans. “Criminelen zoeken steeds wegen om langs al die systemen toch hun drugs te verhandelen.”

LEES OOK: Schiphol zo lek als een mandje: criminelen infiltreren luchthaven en ‘hooggeplaatste mollen’

Schuurmans heeft een onderzoeksteam gevraagd om te kijken hoe criminelen toch nog hun werkzaamheden weten voort te zetten. Het meest verontrustend uit het onderzoeksrapport vindt zij hoe het personeel van Schiphol onder druk wordt gezet.

“Zo’n 2000 mensen hebben een Schipholpas. Die worden van tevoren goed gecontroleerd”, zegt de burgemeester. “Er wordt door de AIVD en de Koninklijke Marechaussee goed op gelet.” Mensen die zo’n Schipholpas hebben, zijn veelgebruikt doelwit van drugshandelaren. “Criminelen hechten er veel belang aan om juist hen te benaderen. Zij kunnen op beveiligde delen van de luchthaven heen en weer lopen.”

Volgens Schuurmans zit het personeel daardoor in een lastige positie. “Je bent heel kwetsbaar als je daar werkt en je wordt benaderd. Dat gaat niet altijd op een vriendelijke wijze. Er is sprake van intimidatie en chantage. Het is verontrustend.”

Screening

Het personeel op Schiphol is “een verwaarloosde groep”, zegt CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. “Het is belangrijk dat nu in die teams wordt gekeken waar het probleem zit. Heb het gesprek daarover en probeer ze continu te screenen.” Als het nodig is, moet er bescherming komen voor deze medewerkers, zegt Van Toorenburg.

“Wat ook uit dit rapport bleek is dat allerlei bedrijfjes een dekmantel zijn. We moeten zorgen dat de informatie daarover beter wordt gedeeld”, zegt Van Toorenburg. “We hebben een nieuwe wet in de Kamer liggen om betere samenwerkingsverbanden op te zetten tussen overheid en bedrijven.”

Schuurmans heeft een aantal maatregelen voor ogen om het personeel beter te beschermen. “We versterken hun positie en maken ze bewust van het feit dat ze benaderd kunnen worden. We hebben een meldpunt daarvoor. Schipholgroep zal straks in de aanbestedingen, als er opnieuw personeel wordt gevraagd, moeten opnemen dat bedrijven verantwoordelijk worden voor de veiligheid van het personeel.”

Daarnaast wil de burgemeester dat naast het inkomende vliegverkeer, ook het uitgaande verkeer goed gecontroleerd wordt. “Ik hoop dat die discussie gaat plaatsvinden, zodat de douaneopdracht verbreed wordt.”

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Misdaadcollege

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse, een wijkje waar Schiedam en Rotterdam naadloos in elkaar overgaan, neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek ze aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de buurt. In de derde aflevering van WNL Misdaadcollege vertelt politie en Justitie hoe zij de dader uiteindelijk op het spoor kwamen.

‘Basisscholen gaan vanaf 8 juni weer op volle kracht draaien’

De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer helemaal open. Dat heeft het kabinet besloten, melden bronnen aan de Telegraaf. Het kabinet mikte al op die…

Lees meer

Haagse basisschool sluit na mogelijke uitbraak van coronavirus

Basisschool De Springbok in Den Haag blijft voorlopig dicht. Twee leraren hebben het coronavirus. Zeven leerlingen hebben klachten die daarop wijzen. Dat laat de overkoepelende…

Lees meer

Man zonder mondkapje mag niet mee en mishandelt buschauffeurs

De politie heeft een 32-jarige man aangehouden die dinsdag op het busstation van Roosendaal twee buschauffeurs zou hebben mishandeld. De man droeg geen mondkapje en…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic’s daalt met 38 naar 116

Op de intensive cares liggen nu nog 116 patiënten met het coronavirus. Dat zijn er 38 minder dan op dinsdag. Het is de grootste daling…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Politie massaal langs huizen om informatie te krijgen over roofmoord

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse in Rotterdam neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Zij overleed aan haar verwondingen….

Lees meer

Verkoop tweedehands auto’s lijdt nauwelijks onder coronacrisis, reguliere verkoop wel

De verkoop van tweedehands auto’s is nauwelijks geraakt door de coronacrisis. Autobedrijven verkochten in mei 111.146 occasions. Dat is het op een na hoogste verkoopcijfer…

Lees meer

CNV krijgt ‘tientallen signalen’ dat bedrijven vakantiegeld niet willen uitbetalen

Het vakantiegeld is niet voor iedereen een zekerheid dit jaar: vooral kleinere bedrijven kunnen of willen door de coronacrisis het jaarlijkse extraatje niet uitbetalen. Dat…

Lees meer

RIVM: Dodental coronavirus stijgt met 10 naar 5977

Het aantal overledenen in Nederland van wie vaststaat dat ze besmet waren met het coronavirus is gestegen met tien. In de officiële registratie van het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier