main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 mei 2020 — 10:26

Hans de Boer (VNO-NCW) over steunpakket 2.0: ‘We proberen er het beste van te maken’

Vandaag wordt het tweede steunpakket gepresenteerd. Wat we daar inmiddels al over weten is dat er meer maatwerk komt voor ondernemers: waar zij nu recht hadden op 4000 euro compensatie voor vaste lasten, kan dit in steunpakket 2.0 oplopen tot 20.000 euro per kwartaal. “Er wordt geprobeerd om partijen die nu net buiten de boot vallen, om ze er nu binnen te krijgen”, vertelt voorzitter van de VNO-NCW, Hans de Boer in Goedemorgen Nederland op NPO1.

De Boer heeft niet het gevoel dat dat voor de volle 100 procent gaat lukken, maar het is wel beter dan voorheen. “Het zijn barre tijden, en die tijden lijken ook langer aan te houden dan wij aanvankelijk hadden gehoopt”, zegt de voorzitter van de werkgeversorganisatie. “En in die barre tijden probeer je het zo goed mogelijk te doen. Dus echt tevreden kan je in deze omstandigheden nooit echt zijn. Maar samen met het kabinet, samen met de vakbeweging, proberen we er het beste van te maken.”

De termijn van het pakket wordt bijvoorbeeld verlengd met 3 maanden: juni, juli en augustus. Met de ruimere compensatie wil het kabinet bedrijven tegemoetkomen waar de omzet voor een groot deel, of helemaal is weggevallen. Die krijgen nu niet genoeg compensatie om het hoofd boven water te houden.

‘Positieve stimulans’

De geluiden van ontevreden ondernemers zijn ook VVD-Tweede Kamerlid Judith Tielen niet ontgaan. “Volgens mij wordt voor een aantal van die werkgevers een beter pakket ingesteld.”

Er zou dus compensatie in zitten tot maximaal 20.000 euro per kwartaal, op basis van het omzetverlies. Of dat bedrag dan wel voldoende zal zijn, is volgens Tielen moeilijk in te schatten, omdat er zo’n diversiteit aan bedrijven is. “Voor sommigen was die 4000 genoeg. Voor anderen lang niet. Dus hoe dat maatwerk er precies uit ziet, daar ben ik ook wel benieuwd naar. Ik geloof dat er voor een hoop werkgevers weer een positieve stimulans aan zit.”

LEES OOK: Horeca verwacht faillissementsgolf bij uitblijven aanvullend steunpakket: ‘Ondanks opening nog steeds verlies’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer