main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 mei 2020 — 10:26

Hans de Boer (VNO-NCW) over steunpakket 2.0: ‘We proberen er het beste van te maken’

Vandaag wordt het tweede steunpakket gepresenteerd. Wat we daar inmiddels al over weten is dat er meer maatwerk komt voor ondernemers: waar zij nu recht hadden op 4000 euro compensatie voor vaste lasten, kan dit in steunpakket 2.0 oplopen tot 20.000 euro per kwartaal. “Er wordt geprobeerd om partijen die nu net buiten de boot vallen, om ze er nu binnen te krijgen”, vertelt voorzitter van de VNO-NCW, Hans de Boer in Goedemorgen Nederland op NPO1.

De Boer heeft niet het gevoel dat dat voor de volle 100 procent gaat lukken, maar het is wel beter dan voorheen. “Het zijn barre tijden, en die tijden lijken ook langer aan te houden dan wij aanvankelijk hadden gehoopt”, zegt de voorzitter van de werkgeversorganisatie. “En in die barre tijden probeer je het zo goed mogelijk te doen. Dus echt tevreden kan je in deze omstandigheden nooit echt zijn. Maar samen met het kabinet, samen met de vakbeweging, proberen we er het beste van te maken.”

De termijn van het pakket wordt bijvoorbeeld verlengd met 3 maanden: juni, juli en augustus. Met de ruimere compensatie wil het kabinet bedrijven tegemoetkomen waar de omzet voor een groot deel, of helemaal is weggevallen. Die krijgen nu niet genoeg compensatie om het hoofd boven water te houden.

‘Positieve stimulans’

De geluiden van ontevreden ondernemers zijn ook VVD-Tweede Kamerlid Judith Tielen niet ontgaan. “Volgens mij wordt voor een aantal van die werkgevers een beter pakket ingesteld.”

Er zou dus compensatie in zitten tot maximaal 20.000 euro per kwartaal, op basis van het omzetverlies. Of dat bedrag dan wel voldoende zal zijn, is volgens Tielen moeilijk in te schatten, omdat er zo’n diversiteit aan bedrijven is. “Voor sommigen was die 4000 genoeg. Voor anderen lang niet. Dus hoe dat maatwerk er precies uit ziet, daar ben ik ook wel benieuwd naar. Ik geloof dat er voor een hoop werkgevers weer een positieve stimulans aan zit.”

LEES OOK: Horeca verwacht faillissementsgolf bij uitblijven aanvullend steunpakket: ‘Ondanks opening nog steeds verlies’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer