main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 mei 2020 — 10:53

Zo gaan de basisscholen weer open: ‘Niet te krampachtig, maar duidelijke regels’

De basisscholen gaan vandaag weer open na negen weken thuisonderwijs. De opluchting is groot, vooral bij de kinderen. Toch worden er bij de schoolhekken heel wat traantjes weggepinkt, zo zag WNL-verslaggever Mark Kampers op een basisschool in Utrecht.

De kinderen moeten vanaf vandaag worden afgezet bij het hek van de school en dat zorgde voor wat emotionele momenten. Veel kinderen zijn in tranen, want ouders mogen niet mee de school in. Om te zorgen dat het niet te druk wordt, laat de basisschool in Utrecht kinderen gespreid naar binnen gaan. De eerste shift is om kwart over acht, de tweede shift mag vijf voor half negen naar binnen. Ook zijn er vijf ingangen gecreëerd bij deze school.

Ook op de school van basisschooldirecteur Marco Schaap zijn de nodige aanpassingen gedaan. “We gaan er niet te krampachtig mee om, maar we hebben wel duidelijke veiligheids- en hygiëneregels,” zegt Schaap in Goedemorgen Nederland. Toch wil Schaap het schoolleven weer zo normaal mogelijk door laten gaan, voor zover dat mogelijk is. “We proberen het normale leven weer een beetje op te pakken. Kinderen hebben hun impulsen en spontaniteit. Dat willen we weer de ruimte geven.”

Spelen op het speelplein is gewoon toegestaan. “Daarvoor hebben we roosters gemaakt”, zegt Schaap. “Docenten gaan met hun eigen groep naar buiten. Speeltoestellen zijn gewoon te gebruiken”, zo stelt hij de kinderen gerust. “Maar voordat we naar binnen gaan, wassen we wel allemaal onze handen. Dat is wel een strenge regel.”

‘Schooljaar gaat door tot herfstvakantie’

Nu de scholen weer beginnen, is het de vraag hoe de lesachterstanden moeten worden ingehaald. “Bij mij op school hebben we afgesproken dat we niet stoppen in de zomervakantie. We gaan het schooljaar wat verlengen. We gaan het doortrekken tot de herfstvakantie.”

Dat betekent volgens Schaap dat niet alle methodes afgemaakt hoeven te worden voordat de zomervakantie begint. “We nemen er iets langer de tijd voor. We gaan het nieuwe jaar starten vanaf de herfstvakantie. Dan hebben we een hele lange periode om het jaar in te dikken.”

Ook de Cito-toets wordt verplaatst naar oktober, zo licht Schaap toe. “Om nu vooral aandacht te hebben voor het welzijn van de kinderen en hun emoties.”

LEES OOK: Middelbare scholen denken na over belangrijke toetsen en zomerscholing

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer