main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 11 mei 2020 — 10:53

Zo gaan de basisscholen weer open: ‘Niet te krampachtig, maar duidelijke regels’

De basisscholen gaan vandaag weer open na negen weken thuisonderwijs. De opluchting is groot, vooral bij de kinderen. Toch worden er bij de schoolhekken heel wat traantjes weggepinkt, zo zag WNL-verslaggever Mark Kampers op een basisschool in Utrecht.

De kinderen moeten vanaf vandaag worden afgezet bij het hek van de school en dat zorgde voor wat emotionele momenten. Veel kinderen zijn in tranen, want ouders mogen niet mee de school in. Om te zorgen dat het niet te druk wordt, laat de basisschool in Utrecht kinderen gespreid naar binnen gaan. De eerste shift is om kwart over acht, de tweede shift mag vijf voor half negen naar binnen. Ook zijn er vijf ingangen gecreëerd bij deze school.

Ook op de school van basisschooldirecteur Marco Schaap zijn de nodige aanpassingen gedaan. “We gaan er niet te krampachtig mee om, maar we hebben wel duidelijke veiligheids- en hygiëneregels,” zegt Schaap in Goedemorgen Nederland. Toch wil Schaap het schoolleven weer zo normaal mogelijk door laten gaan, voor zover dat mogelijk is. “We proberen het normale leven weer een beetje op te pakken. Kinderen hebben hun impulsen en spontaniteit. Dat willen we weer de ruimte geven.”

Spelen op het speelplein is gewoon toegestaan. “Daarvoor hebben we roosters gemaakt”, zegt Schaap. “Docenten gaan met hun eigen groep naar buiten. Speeltoestellen zijn gewoon te gebruiken”, zo stelt hij de kinderen gerust. “Maar voordat we naar binnen gaan, wassen we wel allemaal onze handen. Dat is wel een strenge regel.”

‘Schooljaar gaat door tot herfstvakantie’

Nu de scholen weer beginnen, is het de vraag hoe de lesachterstanden moeten worden ingehaald. “Bij mij op school hebben we afgesproken dat we niet stoppen in de zomervakantie. We gaan het schooljaar wat verlengen. We gaan het doortrekken tot de herfstvakantie.”

Dat betekent volgens Schaap dat niet alle methodes afgemaakt hoeven te worden voordat de zomervakantie begint. “We nemen er iets langer de tijd voor. We gaan het nieuwe jaar starten vanaf de herfstvakantie. Dan hebben we een hele lange periode om het jaar in te dikken.”

Ook de Cito-toets wordt verplaatst naar oktober, zo licht Schaap toe. “Om nu vooral aandacht te hebben voor het welzijn van de kinderen en hun emoties.”

LEES OOK: Middelbare scholen denken na over belangrijke toetsen en zomerscholing

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuw seizoen Misdaadcollege

In 2018 was de regio rondom Egmond aan den Hoef in de ban van de zogeheten ‘seriesteker’; een nietsontziende dader die hardlopende en fietsende vrouwen compleet willekeurig vanuit zijn auto neerstak. In 2019 slaat hij opnieuw toe in Barsingerhorn, een dorp nabij Schagen. Politie en Justitie staan op scherp en weten na een bloedstollend onderzoek en technisch recherchewerk de dader op te sporen. Hoe? Kijk dinsdag naar een nieuw seizoen van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic blijft dalen: ‘Overall bezetting is momenteel laag’

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 223, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 minder dan zaterdag. Er…

Lees meer

Politie ontdekt hennepkwekerij dankzij inbraakpoging

Dankzij een inbraakpoging heeft de politie in Roosendaal zondagmiddag een reeds geoogste hennepkwekerij ontdekt. De politie werd gewaarschuwd dat twee mannen probeerden in te breken…

Lees meer

CDA: geen landbouwsubsidies naar koningshuizen en vrienden van regeringsleiders

Jaarlijks belanden honderden miljoenen euro’s aan landbouwsubsidies van de Europese Unie in zakken van rijke landeigenaren, onder meer in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Bulgarije. Ook…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier