main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 april 2020 — 10:38

Middelbare scholen denken na over belangrijke toetsen en zomerscholing

Het voortgezet onderwijs vraagt zich af hoe ze, ten tijden van thuisonderwijs, belangrijke toetsen af kunnen nemen. “We hebben natuurlijk heel veel ervaring met het toetsblaadje, maar bij digitaal toetsen moet je heel goed opletten dat er geen fraude wordt gepleegd”, aldus Tom Versteeg, directeur van de scholengemeenschap Van der Capellen in Zwolle in Goedemorgen Nederland. Als kinderen achterstand oplopen, moeten zij dit mogelijk inhalen in de zomer.

Bij digitaal toetsen bestaat natuurlijk het risico dat de leerlingen antwoorden op Google gaan opzoeken. “Daarom is het ook belangrijk dat je de vragen op een andere manier stelt”, zegt schooldirecteur Versteeg. “Je moet een inzichtsvraag stellen. Zoals bij wiskunde, dat je zegt: maak eens de stelling van Pythagoras, teken hem uit en laat hem dan eens zien.”

LEES OOK: Viroloog Osterhaus: ‘Sluiting scholen gaat veel langer duren’

Ook wordt er nagedacht over toezicht via een tweede camera, die van een telefoon bijvoorbeeld. “Die kun je dan schuin achter de leerling zetten, zodat je toezicht hebt op het toetsenbord en het beeldscherm”, zegt Versteeg.

Onderwijssector creatiever dan ooit

Volgens VVD-kamerlid Rudmer Heerema heeft de onderwijssector de afgelopen weken laten zien hoe bijzonder creatief ze zijn, door middel van digitaal onderwijs en het ondersteunen van ouders die nu hun kinderen lesgeven. “Je ziet wel dat er verschil ontstaat tussen de ene ouder die dat beter kan dan de ander.”

Er is geen eenduidig beleid waaraan scholen zich moeten houden, vertelt Heerema. Dit komt door het grote verschil aan scholen in ons land: “De vrijheid van onderwijs is in Nederland enorm, en dat zie je terugkomen in de oplossingen.” Zo toetsen sommige scholen nog wel op locatie. “Die scholen hebben bijvoorbeeld twintig lokalen. In dat geval kun je vier leerlingen per lokaal neerzetten, zodat er voldoende afstand is.” Dat kan prima, vindt Heerema. “Andere scholen kiezen ervoor om te experimenteren.”

‘De een heeft veel meer kans dan de ander’

Het grootste probleem zit hem nog in het feit dat de thuissituaties van de kinderen erg verschillen. Hierdoor worstelen scholen ermee hoe ze kinderen individueel moeten behandelen. Zo luistert de ene leerling wel naar zijn docent, maar niet naar zijn vader of moeder.  “De een heeft veel meer kans dan de ander”, zegt Heerema. Ook beschikken sommige kinderen niet over de middelen die nodig zijn om onderwijs op afstand te volgen. “Gelukkig zijn er nu allerlei instanties die iPads gaan verspreiden, bijvoorbeeld.”

Lopen alle kinderen niet hoe dan ook een achterstand op? Volgens Heerema moet er, zodra kinderen weer terug naar school mogen, gekeken worden of zij een achterstand hebben opgelopen en of ze dat eventueel in de zomer zouden kunnen inhalen. “Er wordt al gesproken in het voortgezet onderwijs over zomerscholing.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer