Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Werknemers kunnen niet gedwongen worden vakantiedagen op te nemen

Redactie

Verschillende bedrijven roepen hun werknemers op om vakantiedagen op te nemen, om te voorkomen dat iedereen tegen het einde van het jaar op hetzelfde moment weg wil. Vragen mag, zeggen werkgeversvereniging AWVN en vakbond FNV tegen NU.nl, maar dwingen mag absoluut niet.

Probleem is dat er in sommige sectoren meer mensen zijn dan dat er werk is. Bijvoorbeeld in de horeca, zegt het AWVN. Veel van de leden van de werkgeversvereniging geven dan ook aan een beroep te doen op de werknemers om vrij te nemen nu dat makkelijk kan.

Begrip

FNV heeft daar begrip voor, zo zeggen ze tegen NU.nl. "Maar als mensen op dit moment vakantie opnemen, kunnen ze nergens naartoe", zegt een woordvoerder. "Als je je werkgever op deze manier wil helpen, prima. Zolang het maar niet onder druk gebeurt." Zomaar vakantiedagen afschrijven bij de werknemers, wat volgens de FNV ook voorkomt, is helemaal uit den boze.

"Wij krijgen telefoontjes van mensen die net de meivakantie hebben gehad en de dagen die ze voor later dit jaar hadden opgenomen willen teruggeven. Dan sta je niet zo sterk, want dat is wettelijk niet geregeld." Dat bevestigt ook de AWVN. "Bij voorkeur treed je altijd in overleg."

Periode

In je contract kunnen werkgevers echter wel een periode aanwijzen waarin jij je vakantiedagen moet opnemen, vertelt arbeidsadvocaat Simone Kaper eerder deze week tegen Omroep Brabant. Dit komt vooral voor bij seizoenswerk. Het meest bekende voorbeeld is de bouwvakantie, 'de bouwvak'. Dit is de vakantieperiode in het hoogseizoen (juli/augustus), wanneer de meeste bedrijven gesloten zijn. In die periode moeten medewerkers verplicht hun dagen opnemen.

Voor extra vakantiedagen, bijvoorbeeld dagen die je opbouwt door op feestdagen te werken, gelden andere regels. verduidelijkt Kaper. Ook dit zou je in je contract moeten kunnen terugvinden.

'Overleggen doe je altijd al'

Maar wanneer zoiets niet in je contract staat vastgelegd, bepaal je als werknemer zelf wanneer je je vakantiedagen opneemt, dat is het principe. "En dat gaat in het algemeen al in overleg", vult de FNV aan. "Het is niet zo dat je als werknemer zegt: in december neem ik vier weken vakantie op. Je overlegt dat altijd al, bijvoorbeeld over wie in het hoogseizoen op vakantie mag."

Het verschil daarbij is nu dat mensen juist géén dagen willen opnemen. "Op de langere termijn staan die dagen ook als schuld in de boeken", waarschuwt de AWVN. "Je moet dit soort zaken toch proberen samen op te lossen, in goede harmonie. Tussen werkgever en werknemer, of via de ondernemingsraad."

Vakantiedagen meenemen

Bang om de opgebouwde vakantiedagen kwijt te raken hoeft men ook niet te zijn volgens arbeidsadvocaat Kaper. Die kun je meenemen naar het volgend jaar. "Daarvoor gelden ook weer regels. De wettelijke vakantiedagen kun je in principe een half jaar meenemen na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Extra vakantiedagen kun je vaak tot wel vijf jaar meenemen”, zegt Kaper tegen Omroep Brabant.

LEES OOK: Verschillende bedrijven vragen werknemers om deel van salaris in te leveren


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau