‘Sommige patiënten betalen twee keer hun eigen risico door de coronacrisis’
Veel reguliere behandelingen in de zorg zijn uitgesteld door de coronacrisis. Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, zorgt dit er ook voor dat sommige patiënten opgezadeld worden met extra kosten. Dat blijkt uit navraag van BNR. Ze betalen twee keer het eigen risico, of een deel daarvan.
Het stuwmeer van uitgestelde zorg neemt per week met 85.000 nieuwe verwijzingen toe, meldde ZorgDomein (het platform voor gegevensuitwisseling van het overgrote deel van de Nederlandse huisartsen) maandag. Eind maart meldden zij al op basis van realtime-informatie dat er een daling van 75 procent was in de reguliere doorverwijzingen van huisartsen. Dat betekende dat er maandelijks zo’n 450.000 reguliere zorgvragen uitgesteld werden.
Duurdere zorg
Voor een deel van deze patiënten betekent dat ook dat de behandeling uiteindelijk duurder gaat uitvallen, erkent het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat komt door de manier waarop ziekenhuizen zorgkosten registeren.
"Het is inderdaad mogelijk dat als een behandeltraject deels is uitgesteld, een deel van de kosten ten laste komt van het eigen risico van 2020 in plaats van 2019", zo schrijft het ministerie van VWS in een reactie.
120 dagen
Ziekenhuizen noteren de eerste keer dat een patiënt naar het ziekenhuis gaat. Dit kan bijvoorbeeld een eerste gesprek met de arts zijn. Dat geldt dan als de start van een behandeltraject.
Zo'n behandeltraject duurt maximaal 120 dagen. Bij een behandeling die in 2019 start, worden alle kosten binnen deze periode verrekend met het eigen risico van dat jaar. Ook als een deel van die 120 dagen in 2020 plaatsvindt. Maar door het uitstellen van veel behandelingen, vallen ze nu buiten deze periode van die 120 dagen. Om die reden moeten patiënten twee keer hun eigen risico aanspreken.
Eigen risico
Het eigen risico is 385 euro. In ruil voor een lagere maandpremie kunnen mensen ervoor kiezen om het vrijwillig eigen risico op te hogen tot maximaal 885 euro, dus voor sommige patiënten kan zo'n uitstel hoog in de kosten oplopen.
Hoe veel patiënten er specifiek worden geraakt door dit probleem is onduidelijk.
Zorgverzekeraars gaan in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over deze situatie. "Wij willen niet dat verzekerden voor verrassingen komen te staan", laat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland weten aan het ANP. Een woordvoerder wijst er wel op dat de overheid over het eigen risico gaat. Een eventuele tegemoetkoming aan patiënten zou van de politiek moeten komen.
LEES OOK: Segers over druk op zorgpersoneel: ‘Samenleving gaat hier prijs voor betalen’