main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 april 2020 — 13:47

Segers over druk op zorgpersoneel: ‘Samenleving gaat hier prijs voor betalen’

Zorgpersoneel moet niet alleen tijdens de coronacrisis fysiek en mentaal worden ondersteund, ook daarna. Dat zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij vreest anders dat er veel problemen zullen ontstaan.

Het behandelen van coronapatiënten maakt veel indruk op zorgpersoneel, merkt klinisch psycholoog Liesbeth Renckens. “Sommige mensen zijn heel geëmotioneerd over wat ze moeten doen en wat ze onder ogen komen. Veel zieke en stervende mensen, dat is zwaar.”

LEES OOK: Psychische steun voor zorgpersoneel via hulplijn, ook kindertelefoon staat roodgloeiend

ARQ IVP, het instituut voor psychotrauma, opende onlangs een hulplijn. Via 088 – 330 5500 kunnen zorgmedewerkers met gespecialiseerde psychologen bellen om hun verhaal te doen. “Wij weten dat veel mensen goed bestand zijn tegen de druk als ze daarin een goede ondersteunende omgeving hebben”, zegt klinisch psycholoog Renckens.

Veel meer last

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zegt in Goedemorgen Nederland de zorgen van zorgpersoneel in zijn eigen ziekenhuis te herkennen. “Normaal doen intensivisten en ic-verpleegkundigen dit werk. Maar nu hebben we allerlei andere verpleegkundigen en OK-assistenten en die zijn dit niet gewend”, doelt hij op het behandelen van coronapatiënten op de IC.

“Je ziet dat het vooral veel indruk op hen maakt. Zij hebben daar veel meer last van. Als je voor iemand zorgt, ontstaat er een band. En als zo iemand komt te overlijden, maakt dat indruk. Dat doet iets met je.” Door de inzet van psychologen, psychiaters en coaching worden deze zorgmedewerkers geholpen, zegt Gommers.

‘Later ook hulp voor zorgpersoneel’

ChristenUnie-voorman Segers maakt zich zorgen over de druk die er op zorgpersoneel wordt gelegd. “Dat gaat z’n tol betalen. Ook samenleving breed gaan we hier de prijs voor betalen in mentaal opzicht, denk ik. Denk aan gezinnen die onder druk staan en mensen die zich zorgen maken over hun werk.”

LEES OOK: Zorgpersoneel neemt ontslag door tekort aan bescherming: ‘Je moet ook aan familie denken’

Segers denkt daarom ook dat de mentale zorg voor zorgpersoneel verder zal gaan dan alleen deze coronatijd. “We moeten nu zorgen voor personeel door middel van mentale en geestelijke hulp, maar we moeten ons ook voorbereiden op de periode hierna. Dat we niet een samenleving worden met heel veel PTSS.”

IC-voorzitter Gommers is het daarmee eens. “Nu zitten we vol adrenaline en houden we dit vol. Maar als het rustiger wordt, ga je echt de effecten zien.”

Door: Mark Broersma

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier