main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 17 april 2020 — 15:39

‘Overheid moet garant staan voor vouchers van reisorganisaties’

De overheid moet garant staan voor de vouchers die mensen krijgen wanneer hun vakantie niet doorgaat. Dat zegt Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Op het moment dat een luchtvaartmaatschappij failliet gaat, krijg je dan sowieso je geld terug”.

Dat de afhandeling van geannuleerde vluchten nog niet vlekkeloos verloopt, merkte ook Astrid de Krijger. Haar weekend naar Schotland kon door de coronacrisis niet doorgaan, maar haar werd wel aangeboden om gratis om te boeken. Ondanks die belofte, kwamen er verschillende kosten bij die ze ook al eerder had betaald. Uiteindelijk betaalde zij zo’n 162 euro erbij en was de klantenservice onbereikbaar.

Voor Spierenburg is dit een herkenbaar verhaal. Hij heeft hier een simpele oplossing voor. “Alle vliegtuigen staan op de grond en je hebt allerlei stewardessen over. Ik zou zeggen: zet die lekker achter de telefoon en laat die mensen helpen.” Hij vindt dat er een balans gevonden moet worden en een goede oplossing voor zowel consumenten als de luchtvaartsector. “De luchtvaartsector zit in een moeilijk parket en als iedereen geld terug vraagt, dan gaan luchtvaartmaatschappijen onderuit. Ik denk dat we dat met zijn allen niet moeten willen. Tegelijkertijd heb je als consument recht op je geld terug.

Voucher

De manier waarop klanten nu te gemoed worden gekomen met tegoedbonnen is nog niet goed genoeg, vindt Spierenburg. “Wat je ziet is dat heel veel luchtvaartmaatschappijen eigenlijk geen keuze bieden. Die verstoppen de keuze om de voucher niet te accepteren of geven pas over twaalf maanden geld terug. Dat zijn allemaal voorwaarden waar de consument niet zo veel aan heeft. Er zijn ook mensen die nu hun geld terug willen hebben en die moeten dat kunnen krijgen. Als een luchtvaartmaatschappij of vakantiepark omvalt zit je met de gebakken peren.”

LEES OOK: Niet je geld terug omdat je vakantie niet doorgaat, maar wél een voucher: ‘Voor iedereen het beste’

Door: Diederik Wentink

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier