main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 27 maart 2020 — 11:32

Niet je geld terug omdat je vakantie niet doorgaat, maar wél een voucher: ‘Voor iedereen het beste’

Veel vakanties gaan niet door vanwege de coronacrisis. De Consumentenbond wordt overspoeld met vragen over wanneer je je geld terugkrijgt. Maar daar is veel onduidelijkheid over. Veel reisorganisaties komen met vakantievouchers aanzetten.

“Juridisch gezien heb je recht op teruggave”, legt Joyce Donat van de Consumentenbond uit in Goedemorgen Nederland. “Maar als je dit nu laat voorkomen bij de rechter, dan is niet duidelijk wat die zal beslissen. De reisorganisaties zijn nu bezig met vouchers, tegoedbonnen dus, die ze mensen aanbieden. Dan kan je later je reis nog uitvoeren.”

‘Pandemie zoals dit valt daar niet onder’

De duurdere all-risk-verzekeringen dekken vaak zulke situaties als bij de coronacrisis, de goedkopere niet. “Maar dan nog moet je kijken naar de voorwaarden van jouw verzekering om te kijken of dit wordt gedekt”, aldus Donat.

Veel mensen denken dat ze nu kunnen annuleren, maar een pandemie zoals dit valt daar niet onder als je niet zelf ziek bent of iemand in je gezin hebt die ziek is, legt FD-journalist Hella Hueck uit. “Maar nu kan je ook landen niet meer in en moeten reisorganisaties eigenlijk zelf de reis annuleren. Daar is veel onduidelijkheid over.”

‘Dit is overmacht’

Als iedereen dat geld terug gaat vragen, dan hebben wij over drie weken geen reissector meer, legt voorzitter van reisbrancheorganisatie ANVR, Frank Oostdam, uit. “In die sector werken nu 24.000 mensen. En die voucher is gedekt door het garantiefonds. Gaat het bedrijf failliet, dan krijg je je geld terug. De Autoriteit Consument & Markt en het ministerie van Economische Zaken hebben gezegd dat deze maatregel goed is, omdat het hier een uitzonderlijke situatie betreft. Dit is overmacht.”

Oostdam benadrukt dat als je echt je geld terug wil hebben, je over zes maanden je geld ook daadwerkelijk terug kan krijgen. “Maar het mooiste is natuurlijk als je je vakantie kan omboeken. Dat is voor iedereen het beste.”

LEES OOK: Kunnen we deze zomer nog op vakantie? ‘Reëel dat het niet doorgaat’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt. Kijk dinsdag 25 mei naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:20 op
WNL Misdaadcollege: Rechercheur slaat alarm wanneer hij telkens dezelfde jonge zakkenrollers tegenkomt

In 2014 slaat rechercheur Dennis van Someren alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen bleken aangestuurd…

Lees meer

Knops adopteerde een graf van J. Ball, die stierf bij bevrijding

Op zondagmorgen, 7 december 1941, wordt Amerika het grootste militaire conflict uit de geschiedenis ingezogen. In de documentaire ‘Some Will Never Return‘ wordt het verhaal…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag. Het Landelijk…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier