main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 april 2020 — 08:58

Miljoenen naar bedrijven, maar gaat dit wel eerlijk? ‘Controle wordt een moeilijk ding straks’

Het kabinet trekt 300 miljoen euro uit om de culturele sector te helpen. Ook voor de agrarische sector wordt de portemonnee getrokken, zij kunnen rekenen op 650 miljoen euro. “Er wordt met geld gesmeten momenteel”, zegt politiek commentator Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Er is geen politieke discussie over dit soort bedragen.”

Voor de sierteelt en specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw komt er een omzetschaderegeling ter hoogte van 600 miljoen euro. De overige 50 miljoen gaat naar fritesaardappeltelers. Zij verkopen normaal gesproken het overgrote deel van hun aardappelen aan de horeca.

Cultureel ‘vitale’ instellingen

Het geld dat naar de cultuursector gaat is niet voor alle culturele organisaties, maar voor instellingen ‘die van vitaal belang zijn’. Het gaat om subsidies voor de culturele ‘basisinfrastructuur’ en voor instellingen en festivals die meerjarig worden ondersteund door de zes rijkscultuurfondsen. Dat schrijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daar vallen bijvoorbeeld instellingen onder als het Openluchtmuseum, het Rijksmuseum, Theatergroep Maastricht en het Oerolfestival.

“Het duizelt me ook wel een beetje hoe veel geld er nu eigenlijk al is toegezegd”, zegt De Winther. Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft aangegeven dat de staatsschuld met 90 miljard euro mag stijgen. Nederland heeft die ruimte omdat die staatsschuld de afgelopen jaren flink is gedaald.

“Dat geld wordt heel snel uitgegeven. En zodra dat gebeurt hoor je weer van de mensen dat het niet genoeg is”, merkt De Winther. De politiek commentator wijst er ook op dat deze bedragen niet definitief zijn. Zo blijkt in de horeca dat de subsidie in sommige gevallen niet toereikend genoeg is. In zo’n geval kijkt het kabinet of ze iets moeten bijschaven.

Controle

Er worden van alle kanten steunpakketten geregeld. Dit nog bovenop de werktijdverkortingen die instellingen al krijgen. Hoe wordt er eigenlijk gecontroleerd dat deze miljoenen goed besteed worden?  “Je hoort van ondernemers dat ze nu proberen om de omzet of weg te schuiven. Dus ze doen de facturering later, of antidateren dat het eerder is,” vertelt ondernemer Annemarie van Gaal. “Dit zodat ze minder omzet aan kunnen tonen, om maximaal gebruik te maken van die steun.”

“Maar”, benadrukt ze, “dat is een minderheid natuurlijk. De meerderheid probeert nu het hoofd boven water te houden.” Van Gaal hoopt dat iedereen zo integer is “dat we niet onnodig geld van de staat gaan vragen.”

‘De belastingdienst is slimmer dan we denken’

De Winther denkt dat de roep om steunpakketten op dit moment groter is dan de nood om te controleren. “De overheid probeert wel te controleren, maar je hoort veel geluiden dat er iets móét gebeuren”, merkt hij. “Lodewijk Asscher twitterde bijvoorbeeld bijna dagelijks over dat cultuurgeld. Er is vanuit Den Haag vooral een pleidooi om geld aan allerlei mensen te geven, en niet om de hand op de knip te houden,” aldus De Winther. “Je hoorde al minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid echt een oproep doen van ‘doe het beperkt, doe het eerlijk’, en dat verraadt al een beetje dat controle een moeilijk ding wordt straks.”

Van Gaal denkt er achteraf gecontroleerd gaat worden of de subsidies in alle eerlijkheid zijn aangevraagd: “Ik denk dat de belastingdienst slimmer is dan we denken.”

LEES OOK: EU-ministers akkoord over steunpakket van 540 miljard euro: ‘Dit ademt solidariteit’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer