main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 10 april 2020 — 00:41

EU-ministers akkoord over steunpakket van 540 miljard euro: ‘Dit ademt solidariteit’

De EU-ministers van Financiën zijn het eens geworden over een steunpakket van 540 miljard euro om de economische klappen van de coronacrisis in de EU te beperken. Dat is bekendgemaakt na afloop van een videoconferentie. Het pakket kwam volgens EU-bronnen tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Minister van financiën Wopke Hoekstra laat in Op1 weten zeer tevreden te zijn met de uitkomst. “Het ging niet helemaal zonder slag of stoot. Er was wat tijd voor nodig, maar als Nederlander kan je hier tevreden mee zijn en het is ook goed voor de rest van Europa.”

Geen Eurobonds

Zwaar getroffen Zuid-Europese landen vroegen om eurobonds, dit zit uiteindelijk niet in het akkoord. Nederland weigerde dit de afgelopen weken en werd hierdoor onder andere een gebrek aan ethiek en solidariteit verweten. “Eurobonds was onverstandig geweest voor Nederland, maar ook voor de rest van Europa omdat de risico’s daardoor toenemen”, zegt de minister hierover.

De ministers zijn het nu eens over het inzetten van de kredietlijnen van het Europese noodfonds ESM, ter waarde van 240 miljard euro. De lidstaat die een lening aanvraagt moet dat geld gebruiken voor directe en indirecte kosten in de gezondheidszorg en andere, ook preventieve kosten als gevolg van het coronavirus. Nederland had op die voorwaarde aangedrongen.

‘200 miljard aan leningen voor mkb’er’

De Europese Investeringsbank ook gaat 200 miljard extra in de EU pompen met gunstige leningen voor vooral het midden- en kleinbedrijf. “De regeling voor mkb’ers, daar zullen Nederlanders gebruik van maken, maar die investeringen in de gezondheidszorg zullen toch vooral gaan naar die landen die grote problemen hebben met corona en de volksgezondheid en dus minder kapitaalkrachtig zijn dan wij. ”

“Dit pakket ademt solidariteit en ademt dat we hiermee ook echt laten zien dat we willen helpen waar nodig en ook op de plek van gezondheid. Want het is in de eerste plaats een gezondheidscrisis, maar het is ook een verstandig pakket. Ik denk dat we gewoon heel tevreden kunnen zijn, met dit resultaat.”

Het akkoord wordt ter goedkeuring aan de EU-leiders voorgelegd, waarschijnlijk volgende week of de week erna.

LEES OOK: Pittige discussie over eurobonds: ‘Landen moeten zelf de boel op orde hebben’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer