main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Op1 - 10 april 2020 — 00:41

EU-ministers akkoord over steunpakket van 540 miljard euro: ‘Dit ademt solidariteit’

De EU-ministers van Financiën zijn het eens geworden over een steunpakket van 540 miljard euro om de economische klappen van de coronacrisis in de EU te beperken. Dat is bekendgemaakt na afloop van een videoconferentie. Het pakket kwam volgens EU-bronnen tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Minister van financiën Wopke Hoekstra laat in Op1 weten zeer tevreden te zijn met de uitkomst. “Het ging niet helemaal zonder slag of stoot. Er was wat tijd voor nodig, maar als Nederlander kan je hier tevreden mee zijn en het is ook goed voor de rest van Europa.”

Geen Eurobonds

Zwaar getroffen Zuid-Europese landen vroegen om eurobonds, dit zit uiteindelijk niet in het akkoord. Nederland weigerde dit de afgelopen weken en werd hierdoor onder andere een gebrek aan ethiek en solidariteit verweten. “Eurobonds was onverstandig geweest voor Nederland, maar ook voor de rest van Europa omdat de risico’s daardoor toenemen”, zegt de minister hierover.

De ministers zijn het nu eens over het inzetten van de kredietlijnen van het Europese noodfonds ESM, ter waarde van 240 miljard euro. De lidstaat die een lening aanvraagt moet dat geld gebruiken voor directe en indirecte kosten in de gezondheidszorg en andere, ook preventieve kosten als gevolg van het coronavirus. Nederland had op die voorwaarde aangedrongen.

‘200 miljard aan leningen voor mkb’er’

De Europese Investeringsbank ook gaat 200 miljard extra in de EU pompen met gunstige leningen voor vooral het midden- en kleinbedrijf. “De regeling voor mkb’ers, daar zullen Nederlanders gebruik van maken, maar die investeringen in de gezondheidszorg zullen toch vooral gaan naar die landen die grote problemen hebben met corona en de volksgezondheid en dus minder kapitaalkrachtig zijn dan wij. ”

“Dit pakket ademt solidariteit en ademt dat we hiermee ook echt laten zien dat we willen helpen waar nodig en ook op de plek van gezondheid. Want het is in de eerste plaats een gezondheidscrisis, maar het is ook een verstandig pakket. Ik denk dat we gewoon heel tevreden kunnen zijn, met dit resultaat.”

Het akkoord wordt ter goedkeuring aan de EU-leiders voorgelegd, waarschijnlijk volgende week of de week erna.

LEES OOK: Pittige discussie over eurobonds: ‘Landen moeten zelf de boel op orde hebben’

Door: Diederik Wentink

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier