main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby - 13 april 2020 — 22:39

Eerste bedrijven vallen om door coronacrisis: ‘Dat wordt nog steviger’

MKB Nederland roept het kabinet op om met een strategie te komen voor het ondernemen na de coronacrisis. Dat zei MKB-voorzitter Jacco Vonhof in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Volgens hem hebben ondernemers behoefte aan duidelijkheid over de lange termijn.

Vonhof krijgt naar zeggen al de eerste signalen over bedrijven die failliet gaan als gevolg van de coronacrisis. “Met name in de evenementenbranche, maar we zien ook een stijging in het aantal horecazaken dat faillissement aanvraagt. Meer dan normaal gesproken in deze periode.”

LEES OOK: Vrijwel alle ondernemers lijden onder de coronacrisis, blijkt uit onderzoek KvK

MKB Nederland denkt dat die trend de komende tijd zal blijven doorzetten. “Dat wordt nog steviger, verwachten wij. Zeker de komende periode als er weer lonen en vakantiegeld uit zullen moeten. Dat zal dan harder gaan helaas.”

Schuldenberg voor ondernemers

Vonhof is blij met de steun voor ondernemers uit politiek Den Haag, maar dat is volgens hem wel veelal gericht op de korte termijn. Hij doelt bijvoorbeeld op de mogelijkheid voor ondernemers om de betaling van belastingen uit te stellen. “Wij zijn nu naar voren aan het denken. Want dat geld zal ooit een keer terugbetaald moeten worden. Hoe zorgen we ervoor dat ondernemers straks over die schuldenberg heen kunnen kijken?”

LEES OOK: ‘Kabinet werkt toe naar een anderhalve-meter-economie’

En voor het antwoord op die vragen zijn volgens Vonhof kabinetsplannen voor de lange termijn noodzakelijk. Hoe krijg je delen van de economie weer aan de gang zodat ondernemers uitzicht hebben op geld verdienen? Daar moeten we breed met elkaar plannen over maken. Ik hoop dat het kabinet wijze besluiten zal nemen en dat we daar wel begin mei de eerste signalen van zullen zien.”

Door: Mark Broersma

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier