main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 13 april 2020 — 22:39

Eerste bedrijven vallen om door coronacrisis: ‘Dat wordt nog steviger’

MKB Nederland roept het kabinet op om met een strategie te komen voor het ondernemen na de coronacrisis. Dat zei MKB-voorzitter Jacco Vonhof in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Volgens hem hebben ondernemers behoefte aan duidelijkheid over de lange termijn.

Vonhof krijgt naar zeggen al de eerste signalen over bedrijven die failliet gaan als gevolg van de coronacrisis. “Met name in de evenementenbranche, maar we zien ook een stijging in het aantal horecazaken dat faillissement aanvraagt. Meer dan normaal gesproken in deze periode.”

LEES OOK: Vrijwel alle ondernemers lijden onder de coronacrisis, blijkt uit onderzoek KvK

MKB Nederland denkt dat die trend de komende tijd zal blijven doorzetten. “Dat wordt nog steviger, verwachten wij. Zeker de komende periode als er weer lonen en vakantiegeld uit zullen moeten. Dat zal dan harder gaan helaas.”

Schuldenberg voor ondernemers

Vonhof is blij met de steun voor ondernemers uit politiek Den Haag, maar dat is volgens hem wel veelal gericht op de korte termijn. Hij doelt bijvoorbeeld op de mogelijkheid voor ondernemers om de betaling van belastingen uit te stellen. “Wij zijn nu naar voren aan het denken. Want dat geld zal ooit een keer terugbetaald moeten worden. Hoe zorgen we ervoor dat ondernemers straks over die schuldenberg heen kunnen kijken?”

LEES OOK: ‘Kabinet werkt toe naar een anderhalve-meter-economie’

En voor het antwoord op die vragen zijn volgens Vonhof kabinetsplannen voor de lange termijn noodzakelijk. Hoe krijg je delen van de economie weer aan de gang zodat ondernemers uitzicht hebben op geld verdienen? Daar moeten we breed met elkaar plannen over maken. Ik hoop dat het kabinet wijze besluiten zal nemen en dat we daar wel begin mei de eerste signalen van zullen zien.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer