main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 april 2020 — 18:37

‘Kabinet werkt toe naar een anderhalve-meter-economie’

Nu de Nederlandse economie harde klappen krijgt door de coronacrisis, probeert het kabinet de schade zoveel mogelijk te beperken. Inmiddels wordt gekeken hoe delen van de economie langzaam weer opgestart kunnen worden, zegt FD-journalist Jean Dohmen in WNL Op Zaterdag. “Het kabinet werkt toe naar een anderhalve-meter-economie.”

“We zien door de scenario’s van het CPB en de verhalen van ondernemers dat zij ondanks de financiële steunmaatregelen toch in de problemen komen”, zegt Dohmen. “De afgelopen week nam de roep toe om te kijken wanneer de economie weer wat meer opgestart kan worden.”

Ondanks dat de volksgezondheid op nummer één staat, verkent het kabinet wel waar de economie mogelijk weer kan worden opgestart. “Hoe kan je je meer economische activiteit op gang brengen, zonder de medici in de wielen te rijden? Dat zal de komende weken verder uitgewerkt worden.”

Achter de schermen

Dohmen ziet dat er al veel gebeurd om de economie zoveel mogelijk draaiende te houden. “Afgelopen week heb ik gesproken met Hans de Boer van VNO-NCW. Ik weet dat achter de schermen juist wordt gewerkt aan het beperken van de economische schade.”

Daarbij moeten constant afwegingen worden gemaakt, waarbij de gezondheid zo min mogelijk in het geding komt. “Op het moment dat je maatregelen van het slot haalt, krijg je enorme toeloop op de IC’s omdat dat virus zich weer sneller gaat verspreiden. Een ongecontroleerde verspreiding van het virus kan ook tot grote economische schade leiden. Het luistert allemaal heel nauw. Het is een puzzel, van hoe kan je die economie toch weer stapje voor stapje in beweging krijgen.”

Dohmen hoort signalen dat de overheid wel transparanter zou kunnen zijn in de overwegingen over economische maatregelen. “Volgens een econoom van de Rabobank zou het kabinet wel meer gedachtes kunnen delen met ondernemers en de samenleving. Hoe ziet dat draaiboek eruit waar ze aan werken? Wat zijn ze van plan? Ook om zo terechte zorgen van ondernemers weg te nemen.”

LEES OOK: Online boodschappen doen razend populair: ‘Uitschieters tot 200 kilo per bestelling’

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier