main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 april 2020 — 18:37

‘Kabinet werkt toe naar een anderhalve-meter-economie’

Nu de Nederlandse economie harde klappen krijgt door de coronacrisis, probeert het kabinet de schade zoveel mogelijk te beperken. Inmiddels wordt gekeken hoe delen van de economie langzaam weer opgestart kunnen worden, zegt FD-journalist Jean Dohmen in WNL Op Zaterdag. “Het kabinet werkt toe naar een anderhalve-meter-economie.”

“We zien door de scenario’s van het CPB en de verhalen van ondernemers dat zij ondanks de financiële steunmaatregelen toch in de problemen komen”, zegt Dohmen. “De afgelopen week nam de roep toe om te kijken wanneer de economie weer wat meer opgestart kan worden.”

Ondanks dat de volksgezondheid op nummer één staat, verkent het kabinet wel waar de economie mogelijk weer kan worden opgestart. “Hoe kan je je meer economische activiteit op gang brengen, zonder de medici in de wielen te rijden? Dat zal de komende weken verder uitgewerkt worden.”

Achter de schermen

Dohmen ziet dat er al veel gebeurd om de economie zoveel mogelijk draaiende te houden. “Afgelopen week heb ik gesproken met Hans de Boer van VNO-NCW. Ik weet dat achter de schermen juist wordt gewerkt aan het beperken van de economische schade.”

Daarbij moeten constant afwegingen worden gemaakt, waarbij de gezondheid zo min mogelijk in het geding komt. “Op het moment dat je maatregelen van het slot haalt, krijg je enorme toeloop op de IC’s omdat dat virus zich weer sneller gaat verspreiden. Een ongecontroleerde verspreiding van het virus kan ook tot grote economische schade leiden. Het luistert allemaal heel nauw. Het is een puzzel, van hoe kan je die economie toch weer stapje voor stapje in beweging krijgen.”

Dohmen hoort signalen dat de overheid wel transparanter zou kunnen zijn in de overwegingen over economische maatregelen. “Volgens een econoom van de Rabobank zou het kabinet wel meer gedachtes kunnen delen met ondernemers en de samenleving. Hoe ziet dat draaiboek eruit waar ze aan werken? Wat zijn ze van plan? Ook om zo terechte zorgen van ondernemers weg te nemen.”

LEES OOK: Online boodschappen doen razend populair: ‘Uitschieters tot 200 kilo per bestelling’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer