Factcheck over een ethisch dubieuze exit-strategie, mondkapjes en verschillende coronaklachten per regio
Moet het land op lockdown, of moeten we juist gewoon weer allemaal naar ons werk gaan? Heb ik meer risico om corona te krijgen als ik in een bepaalde regio woon? Er worden veel tegenstrijdigheden verspreid, dus hebben we in deze tijd sterk de behoefte aan factchecks. Arts-microbioloog Marc Bonten probeert ons daar wekelijks bij te helpen, in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.
Zo was er in De Telegraaf van zaterdag te lezen dat de Duitse arts-microbioloog Alexander Kekulé een exit-strategie uit de lockdown heeft bedacht. Deze strategie behelst het beschermen van de zwakkeren, het houden van afstand, én jongere mensen (tussen de 20 en 50) weer mee laten draaien in de samenleving. Dit omdat het risico op ernstige gevolgen door het virus voor hen een stuk kleiner is.
Volgens Bonten is deze strategie moeilijk werkbaar. “In theorie klopt het wel, er zullen ook weinig mensen sterven – zolang je die twee groepen heel goed van elkaar kunt scheiden. Of het uitvoerbaar is, is een ander verhaal. Hoe moet je dat precies doen? Is het überhaupt ethisch om het op die manier te doen?” Volgens de arts-microbioloog is het een interessante optie, maar of het één van de gekozen strategieën wordt weet hij niet.
Ethische vraagstukken
“In het begin hoorde je virologen uitleggen wat het coronavirus doet. Dat weten we inmiddels. Vervolgens krijg je epidemiologen over hoe het zich verspreidt en wat we daartegen moeten doen. Dan is de volgende vraag: wat mag dit allemaal kosten?” aldus Bonten. “Dat loopt op ethische vraagstukken uit. De economische belangen moeten afgezet tegen de belangen van de ouderen.”
Mondkapjes
De Duitse arts raadt ook aan om enkel mondkapjes te dragen in kleine, slecht geventileerde ruimtes. Op andere plekken zouden ze geen enkele zin hebben. “Daar zijn niet veel goede feiten over”, zegt Bonten. “We willen dat de zorgmedewerkers er genoeg hebben, al is er ook niet keihard bewijs dat het daar werkt.” Volgens Bonten weten we er gewoon niet genoeg over. “In Azië droeg men al vaak mondkapjes, maar vooral tegen de luchtvervuiling. Hier in Nederland is dat niet zo en ik zie het nu ook nog steeds erg weinig.”
Verband luchtverontreiniging en corona
Er wordt op dit moment overwogen door een groot aantal landen om een onderzoek uit te voeren naar het verband tussen luchtverontreiniging en de verspreiding van het coronavirus. “Virussen infecteren de longen en als je al hele slechte longen hebt, is dat op dit moment moeilijk. Luchtverontreiniging geeft ook nog een aanslag op de longen, en die kan ze als het ware vatbaarder maken voor infecties”, legt arts-microbioloog Bonten uit. “Er zou een verband kunnen zijn tussen de mate van luchtvervuiling en de mate waarin mensen infecties kunnen krijgen. Dat zag je vroeger ook bij mijnwerkers.”
LEES OOK: Veel tegenstrijdige berichten over corona: ‘Heeft mondkapje nou wel of geen zin?’
Het vermoeden is dus niet dat het virus zich beter zou voelen in een vervuilde lucht, het gaat puur om hoe het virus al beschadigde longen nog meer kwaad kan doen.
Per regio verschillende klachten
Er zou ook beweerd worden dat het soort klachten verschillend zou zijn per regio. Dus iemand die in Noord-Holland woont zou bijvoorbeeld meer hoofdpijn hebben, en iemand in Brabant meer keelpijn. “Daar kan ik me niets bij voorstellen”, zegt Bonten. “Ik zou graag de gegevens zien waarop het gebaseerd is, dan kan ik er iets van vinden.”
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meer