main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 4 april 2020 — 17:50

Veel tegenstrijdige berichten over corona: ‘Heeft mondkapje nou wel of geen zin?’

Overheden over de hele wereld spreken elkaar tegen, iedereen kan maar van alles roepen: in deze tijd hebben we behoefte aan factchecks. Arts-microbioloog Marc Bonten helpt ons daarbij in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Zo hebben mondkapjes volgens het RIVM geen zin, maar adviseert de Amerikaanse gezondheidsdienst hun inwoners wél om mondkapjes te gaan dragen. 1,5 meter afstand is niet genoeg, en waarom zijn in Zweden de scholen en kroegen nog gewoon open?

Wel of geen mondkapje?

“Ik denk dat de Amerikanen zich gebaseerd hebben op een publicatie die gisteren verschenen is, waarin is onderzocht of chirurgische maskers de verspreiding van virussen reduceren”, licht Bonten toe. “Het onderzoek gaat uit van iemand die het virus uitscheidt, door te hoesten.” Hieruit blijkt dat dit inderdaad helpt de verspreiding (deels) tegen te gaan. “Het probleem is echter nog steeds dat je door een mondkapje veel meer aan je gezicht zit. Het virus gaat dan aan je handen zitten en verspreidt zich op die manier. Of mondkapjes dus daadwerkelijk de verspreiding tegen gaan, durf ik niet te zeggen.”

Temperatuur en luchtvochtigheid

Marktonderzoeker en klimatoloog Maurice de Hond zegt een gelijkenis te zien in de gebieden waar corona om zich heen heeft gegrepen: de temperatuur is tussen de 4 en 11 graden is en de luchtvochtigheid erg laag. Is het aannemelijk dat deze eigenschappen relevant kunnen zijn voor de verspreiding? “Theoretisch zou dat kunnen, of dat zo is zien we de komende maanden. Er zijn veel meer verschillen tussen die gebieden, die ook invloed kunnen hebben”, aldus De Hond. “Dit soort analyses leveren interessante associaties op, maar geven geen enkel bewijs.”

LEES OOK: Nepnieuws in omloop over corona: ‘Kijk goed wat je doorstuurt of deelt’

Doet Zweden het beter dan wij?

Virologen in Zweden vinden dat een sluiting van scholen en kroegen niet nodig is. Het dodental valt er tot nu toe mee, met vooralsnog 333 doden. Zijn zij een voorbeeld voor iedereen die kritisch is op het Nederlandse beleid, of hebben ze geluk gehad? Bonten: “We weten niet precies waar Zweden nu staat. Misschien is dat nog aan het begin van de pandemie.” De mate waarin het virus zich verspreidt is van heel veel dingen afhankelijk. Zo is Zweden een stuk minder dichtbevolkt dan Nederland, Zuid-Korea en Taiwan. “Dat soort zaken kunnen allemaal gaan meespelen, maar we zullen het zien.”

7 in plaats van 1,5 meter afstand

Er was ook een advies waar gezegd werd dat 7 meter afstand beter is dan de huidige 1,5. “Vast waar, 20 is waarschijnlijk nog beter,” lacht Bonten. De anderhalve meter is volgens hem niet wetenschappelijk vastgesteld, “Maar wel gebaseerd op hoe ver mensen ongeveer hoesten, en haalbaar.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer