main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 april 2020 — 10:33

Zorgpersoneel neemt ontslag door tekort aan bescherming: ‘Je moet ook aan familie denken’

Meerdere medewerkers van zorginstelling WoonZorgUnie (WZU) Veluwe hebben ontslag genomen, omdat zij bang zijn het coronavirus op te lopen. Die angst is ontstaan door een tekort aan beschermende middelen voor zorgpersoneel.

Bij de zorginstelling op de Veluwe werken tientallen medewerkers die bewezen klachten van het coronavirus hebben of een vermoeden hebben met het virus besmet te zijn. Zij werken voorlopig dus niet en een aantal andere personeelsleden heeft zelfs besloten ontslag te nemen uit angst voor het virus. Zij willen hun familie niet besmetten.

Ontslag nemen door tekort aan materiaal

Bestuurder Wim Martens is gefrustreerd over de gang van zaken, zegt hij tegen dagblad de Stentor. Hij irriteert zich vooral aan het feit dat beschermingsmiddelen die hij had besteld, niet geleverd worden. Daardoor is er een tekort aan bijvoorbeeld beschermschorten.

LEES OOK: ‘Niet overal in de zorg zijn genoeg beschermingsmiddelen tegen corona’

“Ons ziekteverzuim ligt mede door het gebrek aan goede beschermmiddelen op ruim veertien procent”, zegt hij tegen de krant. Martens is voorstander van een landelijk coördinatiepunt waardoor beschermmiddelen beter verdeeld kunnen worden over verschillende zorglocaties in het land.

Gezin en familie

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, snapt dat er mensen zijn die ontslag nemen uit angst voor het virus. “Je maakt soms zelf een keuze om in de zorg te gaan werken, maar je hebt ook een gezin en andere familieleden”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Dus jouw keuze heeft ook invloed op hen, het gaat niet alleen over jou. En als er dan te weinig voorzorgsmaatregelen zijn, dan klinkt het heel hard dat je mensen in de steek laat, maar je moet ook aan je partner of andere familie denken. Er zit altijd een verhaal achter, dat is heel belangrijk.”

LEES OOK: Noodfonds voor zorgpersoneel dat zelf op ic belandt of overlijdt: ‘Er is meer nodig dan alleen applaus’

Door: Mark Broersma

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier