main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 april 2020 — 10:51

‘Niet overal in de zorg zijn genoeg beschermingsmiddelen tegen corona’

Er komt een overzicht van de aanwezige beschermingsmiddelen tegen het coronavirus in verpleeghuizen, bij huisartsen en andere zorginstellingen buiten het ziekenhuis. Een voorstel hierover van de PvdA wordt door de Tweede Kamer gesteund. Volgens Kamerlid Lilianne Ploumen is er nu op sommige plekken nog veel onduidelijkheid over de aanwezigheid van beschermende materialen voor zorgpersoneel.

“We hebben nu een goed overzicht van hoeveel mensen er op de intensive care liggen en wat er nodig is in ziekenhuizen. Maar we horen van huisartsen, verpleegkundigen en bijvoorbeeld kraamzorginstellingen dat ze vaak niet genoeg beschermingsmiddelen hebben. We krijgen daar heel veel berichten over. Er moet meer centraal gecoördineerd worden”, zegt Ploumen in Goedemorgen Nederland.

‘Geen goed overzicht beschermingsmiddelen’

De Tweede Kamer was het met die strekking eens. “Er is geen goed overzicht over welke instellingen genoeg beschermingsmateriaal hebben en welke niet”, zegt Ploumen. Ook zouden door de komst van zo’n overzicht volgens haar andere vragen kunnen worden beantwoord. “Waar zijn nog bedden? Waar zouden mensen extra ingezet kunnen worden?”

LEES OOK: Grote zorgen om mensen die zorg mijden wegens corona: ‘Kan ernstige gevolgen hebben’

Kritiek dat dit plan vanuit de politiek nu pas komt, terwijl de coronacrisis al enige tijd bezig is, snapt Ploumen. “Maar het is beter laat dan ooit. Nu horen wij echt de noodkreet uit verpleeghuizen en ook huisartsen vragen hier om. Het is tijd dat de aandacht ook daar meer op gericht gaat worden.”

Ondenkbaar

Bij woonzorgcentrum De Wulverhorst in Oudewater, waar een aantal bewoners positief op het coronavirus is getest, snappen ze de roep om genoeg beschermingsmateriaal voor medewerkers. “Daar is bij ons veel aandacht voor. Zij moeten professioneel hun werk kunnen doen”, zegt directeur Joyce Jacobs. “Onze medewerkers onbeschermd laten werken, is natuurlijk ondenkbaar.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer