Keiharde klap voor KLM: ‘Staatssteun gaat wel een beetje op nationalisering lijken’
De coronacrisis raakt luchtvaartmaatschappij KLM keihard. De passagiersaantallen zijn gehalveerd (-54%) ten opzichte van maart 2019. "Met 30.000 mensen, 700 vluchten per dag, een prachtig geoliede operatie ten behoeve van onze klanten, hebben we nu in heel korte tijd vrijwel alles moeten parkeren", schrijft KLM President & CEO Pieter Elbers.
"Ergens half maart werd het allemaal een stuk lastiger. Vanaf toen zijn ze al die reizigers kwijtgeraakt", zegt econoom-journalist Esther van Rijswijk in Goedemorgen Nederland. Dat komt dus overeen met die 54 procent. "En nu ligt het gewoon stil."
Nationalisering KLM
Air France-KLM heeft aangegeven hoe dan ook staatssteun nodig te hebben. "Dat is de enige manier voor KLM om te overleven", denkt Van Rijswijk. "Nederland kan zich dat ook permitteren. In sommige gevallen gaan bedrijven bijna genationaliseerd worden." Zit dat er ook voor KLM in? "Daar gaat het dan wel een beetje op lijken", denkt de econoom.
'Steunpakket van 6,5 miljard euro'
De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, gaf woensdag in een interview met France 2 aan Air France-KLM "veel steun" te gaan bieden. Jean-Baptiste Djebbari, de Franse onderminister voor Transport, liet eerder die dag weten dat een steunpakket van 6,5 miljard euro "niet onrealistisch is".
Dit zou een lening zijn waar Frankrijk en Nederland beide garant staan, meldt Reuters. Hierover wordt overleg gevoerd met de Nederlandse overheid. Frankrijk als Nederland zijn beide voor 14 procent aandeelhouder in de fusiemaatschappij.
LEES OOK: Baudet: ‘Moeten KLM nationaliseren bij langere lockdown’
'Herstel gaat veel tijd vergen'
KLM-President Elbers schrijft zelf dat het herstel van de markten en daarmee van KLM veel tijd zal vergen. "Voorlopig opereert KLM daarom vanuit de thuishaven in Nederland met een aangepast routenetwerk. Er worden tal van maatregelen genomen om het bedrijf zo goed mogelijk door deze crisis te navigeren.”
Bij KLM alleen al werken ongeveer 30.000 mensen. Voor iedereen is werktijdverkorting aangevraagd en tijdelijke contracten worden niet verlengd.