Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

De ‘anderhalvemetersamenleving’ duurt misschien wel twee jaar: hoe gaan we dat doen?

Redactie

Een paar weken geleden hadden we er nog nooit van gehoord: de anderhalvemetersamenleving. Nu is de vraag: hoe lang duurt het nog? Tot we een vaccin hebben, vertelt microbioloog Jan Kluytmans tegen het AD. En dat kan nog wel twee jaar duren. Wat betekent dat voor onze maatschappij? "Alles wordt proberen, aanpassen en weer opnieuw proberen", zegt econoom Esther van Rijswijk in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Terug naar normaal is een kwestie van de lange adem, zei ook Rutte dinsdag tijdens de persconferentie. Volgens hem moeten we zoeken naar het 'nieuwe normaal'. "Verschillende ondernemers denken hier al over na", zegt Van Rijswijk. "Zo wil ook de horeca natuurlijk graag weer haar deuren openen. Restaurants zouden bijvoorbeeld maar de helft van de gebruikelijke gasten kunnen ontvangen, wat natuurlijk weer flink inhakt op de inkomst. Ook met het openbaar vervoer moet rekening gehouden worden. In een normale spits is het niet ongewoon dat je tegen elkaar aan staat, dat is in de huidige samenleving ondenkbaar."

Maatregelen op scholen

De Algemene Vereniging Schoolleiders is in gesprek over de maatregelen op scholen. Een idee voor nu is het opsplitsen van klassen. Dat zou betekenen dat de ene helft de ene dag naar school gaat en de andere helft de andere dag.

Dit heeft voor docent én ouder grote gevolgen, dus of dit 'de' oplossing is is nog maar de vraag. "We merken dat kinderen school missen", zegt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. Om die reden vindt Ploumen het heel goed dat scholen over oplossingen nadenken. "We moeten allemaal heel creatief zijn."

LEES OOK: ‘Kabinet werkt toe naar een anderhalve-meter-economie’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau