Wat is de invloed van de coronacrisis op de woningmarkt?
Hoewel de economie volgens minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) "aardig wat kan opvangen", verwachten economen dit jaar minder economische groei of zelfs een krimp. Wat betekent dit voor de woningmarkt?
Vooralsnog verandert er weinig op de woningmarkt. Sterker nog: de afgelopen twee weken werden zelden zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Tienduizend in totaal, weet Business Insider. Ook de hypotheekrente staat, ondanks de verwachte lichte stijging, op het moment van schrijven nog op een historisch laagtepunt. En net als de lage rente is de vraag naar koopwoningen nog altijd groter dan het aanbod, vooral in de Randstand.
Toch is de verwachting dat de huizenmarkt de komende periode voorzichtig in beweging komt. Bezichtigingen blijven uit of verkopers willen geen potentiële kopers over de vloer. Minder biedingen en een lagere verkoopprijs zijn mogelijke gevolgen. "Als er minder mensen komen bezichtigen wordt de biedingsstrijd een stuk minder intens. Dat zorgt voor veel minder opwaartse prijsdruk", aldus woningmarkteconoom Nic Vrieselaar van de Rabobank tegen RTL Z.
Verandering huizenmarkt afhankelijk van lengte coronacrisis
Wat de lange termijn gevolgen van de coronacrisis op de huizenmarkt gaan zijn, is zelfs voor experts een groot vraagstuk. Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop is hoopvol, bekent hij tegen Business Insider: “Het is nu crisis, maar de economie is onderliggend goed en het woningaanbod blijft schaars. Als het gewone leven zijn beloop neemt, normaliseert ook de woningmarkt, al zeg ik dat met een slag om de arm.”
Toch kan, naast de hypotheekrente en lage woningaanbod, ook een derde peiler parten spelen: consumentenvertrouwen. Als de economie het zwaar te verduren krijgt en veel banen op de tocht komen te staan, houdt men historisch getrouw de vinger op de knip. "Dan praten we over een andere situatie waarin de duur van de crisis en de onzekerheid wel voor veranderingen kunnen gaan zorgen", aldus Mark de Rijke (ook van de De Hypotheekshop) tegen RTL Z.
De toekomst via een glazenbol bekijken kan niemand, maar de algemene verwachting is niet dat huizen binnen een korte tijd in de uitverkoop terecht zullen komen. Vrieselaar: "Voor dit jaar hielden we rekening met een prijsstijging van tussen de 5 en 6 procent. Dan is het nog een lange weg naar -2 procent."
LEES OOK: Grote financiële onzekerheid door coronacrisis: ‘Dit zal nog wel even aanhouden’