main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 maart 2020 — 11:36

Grote financiële onzekerheid door coronacrisis: ‘Dit zal nog wel even aanhouden’

De Amerikaanse beurs kende maandag de grote dagverliezen sinds 1987. Vrijdag leek het even nog iets beter te gaan, maandag daalde de beurzen zo snel dat een noodmechanisme in werking moest worden gesteld om de beurs stil te leggen vanwege de coronascrisis. Financieel journalist Jean Dohmen stelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat er enorm veel onzekerheid is. “Er is weinig vertrouwen dat het snel goedkomt.”

Het was de derde keer in een week dat de beurzen werden stilgelegd om paniekverkopen tegen te gegaan. “Wij zien dit patroon al een aantal weken”, legt de journalist van Het Financieele Dagblad uit. “Als er nieuwe maatregelen worden aangekondigd, gaat het even omhoog. Vervolgens komt er altijd wel weer slecht nieuws waardoor wij nog verder omlaag gaan. Ik heb geen glazen bol, maar dit zal nog wel even aanhouden.”

Politiek commentator van Wouter de Winther van De Telegraaf noemt het “beangstigend” dat de rentedaling van dit weekend die is aangekondigd door de Amerikaanse centrale bank geen effect lijkt te hebben.

‘Niemand kan een goede inschatting maken’

Dohmen stelt dat er sprake is van paniek. “Mensen dumpen aandelen omdat ze niet weten hoe het verder gaat. Niemand kan momenteel een goede inschatting maken of wij naar een mondiale recessie gaan. Wat betekent het voor bedrijven die failliet gaan? Het begint allemaal met onzekerheid.”

Regeringen proberen het hoofd koel te houden en kondigen maatregelen aan. “Je zag ook wat Rutte deed gisteravond. All what it takes, alles wat mogelijk is in goed Nederlands om de gevolgen te beperken. Daar zitten ook geldbedragen aan vast. Minister Hoekstra zei eerder ook al dat de staatsschuld flink kan oplopen, daarvoor is er ook een zak geld van 90 miljard euro.”

LEES OOK: Wiebes over economische steun corona: ‘Als er meer nodig is, komt er meer’

‘Iedere euro kan je maar één keer uitgeven’

De grote vraag is wat Rutte kan doen voor de ondernemers. “Er zijn ook al een aantal maatregelen aangekondigd zoals een borgstelling voor het mkb. Ook wordt er specifiek naar zzp’ers gekeken of die in aanmerking kunnen komen voor een specifieke vorm van bijstand. Verder is er werktijdverkorting waar bijvoorbeeld de KLM al veel gebruik van maakt.”

Die 90 miljard euro die Hoekstra noemde, kan volgens Dohmen ook snel weer op zijn. “Je kan iedere euro maar één keer uitgeven. Als overheid moet je goed kijken welke maatregelen je nu belooft.”

LEES OOK: Vrees voor recessie door coronavirus: ‘Dit gaat hele grote impact hebben’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer