main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 februari 2020 — 11:55

Kritiek op samenwerking EU-lidstaten rond coronavirus: ‘Het is een crisissituatie’

Het zou goed zijn als er in alle landen van de Europese Unie dezelfde aanpak van het coronavirus komt. Dat zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange in de speciale uitzending van Goedemorgen Nederland die in het teken staat van het coronavirus.

De Lange vindt dat Europa lessen moet trekken uit één van de vorige grote virusuitbraken in het verleden, namelijk die van de Mexicaanse griep tussen 2009 en 2010. “Toen was het advies in de ene lidstaat anders dan in het andere land. En dat maakt je natuurlijk erg onzeker. Het is daarom belangrijk dat het advies vanuit alle lidstaten nu hetzelfde moet zijn.”

LEES OOK: Wanneer komt er een vaccin tegen het coronavirus?

Viroloog Ab Osterhaus sluit zich daarbij aan. “In die tijd had je 28 verschillende policies voor alle verschillende landen. Dat is natuurlijk niet te verkopen.” Osterhaus vindt het ook handig als er een gezamenlijke aanpak komt. “Het probleem is nu natuurlijk dat de verantwoordelijkheid voor volksgezondheid gedecentraliseerd is. Dat betekent dat elke minister in elk land z’n eigen beleid kan maken. En dat kan leiden tot dit soort verschillen.”

‘Coronavirus vergt één lijn’

De ministers zeggen op hun beurt dat zij zelf willen bepalen hoe zij het virus in hun land te lijf gaan en daar geen bemoeienis vanuit Europa voor nodig hebben. De Lange vindt dat in dit geval niet verstandig. “Het is een crisissituatie, er moet één lijn worden getrokken.”

LEES OOK: Hoe kan ik mezelf beschermen tegen het coronavirus?

Momenteel is volgens De Lange het Health Security Committee van de EU bezig om een beeld te krijgen van hoe elke EU-lidstaat te werk gaat. Ze is blij dat Nederland nu ook kiest voor een landelijke informatielijn die mensen kunnen bellen voor vragen over het coronavirus. “Maar ik vind het redelijk laat. Mensen maakten zich al eerder zorgen dan vandaag. Je zag het virus op meerdere plekken in Europa komen, dus je wist dat dit ook in Nederland ging gebeuren.”

Strakker

De Lange vindt dat ook veel andere zaken rond het coronavirus “strakker” hadden gekund in de verschillende EU-lidstaten. “In de vorige fase, toen er nog heel weinig besmettingen waren in Europa, werd er heel verschillend omgegaan met vluchten vanuit China. In Italië mochten ze niet landen, maar andere landen deden helemaal niks. Dan kun je wel roepen dat het een nationale bevoegdheid is, maar ik denk dat het belangrijk is om daar één lijn in te trekken.”

Door: Mark Broersma

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer