Kritiek op samenwerking EU-lidstaten rond coronavirus: ‘Het is een crisissituatie’
Het zou goed zijn als er in alle landen van de Europese Unie dezelfde aanpak van het coronavirus komt. Dat zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange in de speciale uitzending van Goedemorgen Nederland die in het teken staat van het coronavirus.
De Lange vindt dat Europa lessen moet trekken uit één van de vorige grote virusuitbraken in het verleden, namelijk die van de Mexicaanse griep tussen 2009 en 2010. "Toen was het advies in de ene lidstaat anders dan in het andere land. En dat maakt je natuurlijk erg onzeker. Het is daarom belangrijk dat het advies vanuit alle lidstaten nu hetzelfde moet zijn."
LEES OOK: Wanneer komt er een vaccin tegen het coronavirus?
Viroloog Ab Osterhaus sluit zich daarbij aan. "In die tijd had je 28 verschillende policies voor alle verschillende landen. Dat is natuurlijk niet te verkopen." Osterhaus vindt het ook handig als er een gezamenlijke aanpak komt. "Het probleem is nu natuurlijk dat de verantwoordelijkheid voor volksgezondheid gedecentraliseerd is. Dat betekent dat elke minister in elk land z'n eigen beleid kan maken. En dat kan leiden tot dit soort verschillen."
'Coronavirus vergt één lijn'
De ministers zeggen op hun beurt dat zij zelf willen bepalen hoe zij het virus in hun land te lijf gaan en daar geen bemoeienis vanuit Europa voor nodig hebben. De Lange vindt dat in dit geval niet verstandig. "Het is een crisissituatie, er moet één lijn worden getrokken."
LEES OOK: Hoe kan ik mezelf beschermen tegen het coronavirus?
Momenteel is volgens De Lange het Health Security Committee van de EU bezig om een beeld te krijgen van hoe elke EU-lidstaat te werk gaat. Ze is blij dat Nederland nu ook kiest voor een landelijke informatielijn die mensen kunnen bellen voor vragen over het coronavirus. "Maar ik vind het redelijk laat. Mensen maakten zich al eerder zorgen dan vandaag. Je zag het virus op meerdere plekken in Europa komen, dus je wist dat dit ook in Nederland ging gebeuren."
Strakker
De Lange vindt dat ook veel andere zaken rond het coronavirus "strakker" hadden gekund in de verschillende EU-lidstaten. "In de vorige fase, toen er nog heel weinig besmettingen waren in Europa, werd er heel verschillend omgegaan met vluchten vanuit China. In Italië mochten ze niet landen, maar andere landen deden helemaal niks. Dan kun je wel roepen dat het een nationale bevoegdheid is, maar ik denk dat het belangrijk is om daar één lijn in te trekken."