main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 februari 2020 — 10:29

Amsterdam geeft miljoenen uit aan illegalen: ‘M’n bek valt open. Ongehoord!’

Amsterdam heeft in de eerste zes weken van 2020 al bijna zeven miljoen euro uitgegeven aan opvang en activiteiten voor illegalen in de gemeente. VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema kijkt met grote verbazing naar de hoofdstad. “Dit is ongehoord”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De laatste jaren is het bedrag dat Amsterdam aan illegalen uitgeeft explosief gestegen. In 2018 lag dat bedrag nog onder het miljoen, vorig jaar was het ruim negen miljoen aan subsidie en dit jaar dus al bijna zeven miljoen, terwijl februari nog niet eens voorbij is.

LEES OOK: Amsterdam zet opvang illegalen in Buitenveldert door ondanks onrust: ‘Er is toezicht en begeleiding’

Volgens De Telegraaf, die de cijfers opvroeg, wordt het geld onder meer uitgegeven aan EHBO-lessen, cursussen ondernemerschap en yogasessies. De gemeente zegt dat het geld goed wordt uitgegeven, omdat iedereen die in Amsterdam woont, moet kunnen deelnemen aan de maatschappij “ongeacht de status.”

‘Stop geld voor illegalen in onderwijs’

In tegenstelling tot de gemeente vindt de VVD dat het geld helemaal niet goed wordt besteed. “Als ik het onparlementair mag zeggen: m’n bek valt open”, is de duidelijke taal van Tweede Kamerlid Rudmer Heerema.

Hij vindt dat Amsterdam z’n prioriteiten anders moet stellen, waarbij hij doelt op de onderwijsproblemen die de gemeente heeft. “Ze kloppen de hele tijd bij ons aan voor geld om dat dat zo’n probleem is. Dit geld hadden ze ook prima in het onderwijs kunnen stoppen en dan gaan ze het weggeven aan illegalen. Ik vind dat ongehoord. Illegalen horen hier niet thuis en die zouden hier weg moeten.”

LEES OOK: Vijf miljoen subsidie voor illegale vluchtelingen in Amsterdam: ‘Dit krijg je van links stemmen’

Door: Mark Broersma

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer