main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 24 februari 2020 — 10:29

Amsterdam geeft miljoenen uit aan illegalen: ‘M’n bek valt open. Ongehoord!’

Amsterdam heeft in de eerste zes weken van 2020 al bijna zeven miljoen euro uitgegeven aan opvang en activiteiten voor illegalen in de gemeente. VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema kijkt met grote verbazing naar de hoofdstad. “Dit is ongehoord”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De laatste jaren is het bedrag dat Amsterdam aan illegalen uitgeeft explosief gestegen. In 2018 lag dat bedrag nog onder het miljoen, vorig jaar was het ruim negen miljoen aan subsidie en dit jaar dus al bijna zeven miljoen, terwijl februari nog niet eens voorbij is.

LEES OOK: Amsterdam zet opvang illegalen in Buitenveldert door ondanks onrust: ‘Er is toezicht en begeleiding’

Volgens De Telegraaf, die de cijfers opvroeg, wordt het geld onder meer uitgegeven aan EHBO-lessen, cursussen ondernemerschap en yogasessies. De gemeente zegt dat het geld goed wordt uitgegeven, omdat iedereen die in Amsterdam woont, moet kunnen deelnemen aan de maatschappij “ongeacht de status.”

‘Stop geld voor illegalen in onderwijs’

In tegenstelling tot de gemeente vindt de VVD dat het geld helemaal niet goed wordt besteed. “Als ik het onparlementair mag zeggen: m’n bek valt open”, is de duidelijke taal van Tweede Kamerlid Rudmer Heerema.

Hij vindt dat Amsterdam z’n prioriteiten anders moet stellen, waarbij hij doelt op de onderwijsproblemen die de gemeente heeft. “Ze kloppen de hele tijd bij ons aan voor geld om dat dat zo’n probleem is. Dit geld hadden ze ook prima in het onderwijs kunnen stoppen en dan gaan ze het weggeven aan illegalen. Ik vind dat ongehoord. Illegalen horen hier niet thuis en die zouden hier weg moeten.”

LEES OOK: Vijf miljoen subsidie voor illegale vluchtelingen in Amsterdam: ‘Dit krijg je van links stemmen’

Door: Mark Broersma

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier