main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 4 oktober 2019 — 09:06

Vijf miljoen subsidie voor illegale vluchtelingen in Amsterdam: ‘Dit krijg je van links stemmen’

De gemeente Amsterdam heeft dit jaar 5,3 miljoen euro uitgetrokken voor subsidies voor illegale vluchtelingen. Dat meldt De Telegraaf. Het geld zou onder meer gebruikt worden voor nieuwe asielaanvragen en verschillende cursussen, waaronder ondernemerschap en vloggen.

“Subsidies voor illegalen zijn op zichzelf al van de ratten besnuffeld. En subsidies om het asielbeleid te ondermijnen al helemaal”, aldus Annabel Nanninga, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Amsterdam. “Cursussen vloggen, hou toch op en besteed dat geld aan bijvoorbeeld het bestrijden van het lerarentekort of iets anders waar de Amsterdammers iets aan hebben, in plaats van illegale vreemdelingen.”

Valse hoop voor vluchtelingen

Ook de VVD heeft met verbazing gereageerd op het nieuws. “Tegen beter weten in biedt de gemeente uitgeprocedeerden valse hoop, namelijk door juridische begeleiding aan te bieden bij een traject dat al lang is doorlopen. De rechter heeft al beslist dat zij hier niet kunnen blijven”, aldus Marianne Poot tegen de krant.

Een van de organisaties die gemeentelijke steun krijgt, is steunpunt vluchteling ASKV. Zij ontvingen in totaal meer dan een miljoen euro voor drie projecten. De organisatie vindt het niet gek dat het geld wordt besteed aan de uitgeprocedeerde vluchtelingen. “Het is eerder wrang dat illegalen geen rekening kunnen openen of een bedrijf kunnen starten.”

‘Dit krijg je van links stemmen’

Dilan Yesilgöz, Tweede Kamerlid voor de VVD en woonachtig in Amsterdam, snapt helemaal niks van het gemeentebestuur. “Dit is echt bizar. Hier wordt gewoon belastinggeld van Amsterdammers verspild aan onzin”, aldus Yesilgöz. “Deze mensen mogen hier niet blijven, dus het enige wat je met die mensen zou moeten doen is ze terug begeleiden.”

Volgens Yesilgöz heeft het nieuws een pluspuntje. “Het enige wat het Amsterdamse gemeentebestuur ons goed laat zien, is wat er gebeurt als je op links stemt.”

Reactie GroenLinks

Een woordvoerder van GroenLinks-wethouder Groot Wassink (Ongedocumenteerden) laat weten dat het geld is bedoeld voor een “duurzaam perspectief voor de 24-uursopvang voor de ongedocumenteerden”. Daarnaast is nog niet al het geld uitgegeven. “Deze regeling bestaat uit zeven onderdelen, bijvoorbeeld juridische begeleiding, activiteiten en woonbegeleiding waar door externe partijen invulling aan wordt gegeven. Daar krijgen zij subsidie voor. Het totaalbedrag is 8 miljoen euro, waarvan nu 5,3 miljoen is verleend.”

Door: Thijs Kroezen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland

De coronacrisis heeft ons gedwongen massaal thuis te zitten en thuis te werken. Ondanks het drama dat veel ondernemers hierdoor ondervinden, is er een andere groep die hier juist van profiteert. We bestellen thuis alles online: van eten en kamerplanten tot seksspeeltjes. Maar veel mensen voelen zich opgesloten en zoeken een online hulp. En ook dat is business!

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met vanaf 10 uur op NPO1 nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Minister Cora van Nieuwenhuizen over bereikbaarheid, fileleed en nieuwe wegen
– VN-gezant Jeanine Hennis-Plasschaert over haar missie in Irak
Jacco Vonhof van MKB Nederland over de Koning Willem I-prijs
– Oud-staatssecretaris Henk Bleker en media-ondernemer Sjuul Paradijs over de kiezer op rechts na de implosie van FvD
Kijken dus!
Zondagmorgen 10.00 uur
Mensen met lagere opleiding hardst geraakt door coronavirus

Mensen met een lagere opleiding krijgen de hardste klappen van het coronavirus. Niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst. Daarvoor waarschuwt het…

Lees meer

Horeca stelt ultimatum aan kabinet: ’17 januari gaan we open’

Als het kabinet niet met een ‘goede deal’ komt, gaan veel zaken in Brabant vanaf 17 januari weer open, coronamaatregelen of niet. “Dat kan gewoon…

Lees meer

Verbreden van A27 bij Utrecht valt 265 miljoen euro duurder uit

Het verbreden van de A27 vlakbij Utrecht valt 265 miljoen euro duurder uit. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft het budget voor het omstreden project…

Lees meer

RIVM: flinke stijging in aantal nieuwe coronabesmettingen

Het aantal coronagevallen is flink gestegen. Tussen donderdag- en vrijdagochtend werden 5790 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag…

Lees meer

Nederlanders slaan massaal kamerplanten in: ‘Tranen achter ogen van klantenservicemedewerkers’

Nederlanders slaan massaal kamerplanten in, nu we met zijn allen vaker moeten thuiswerken. Online plantenverkoper Henry Stolk zag sinds de eerste lockdown in maart zijn…

Lees meer

Man opgepakt voor het regelen van ‘spookbussen’ voor de NS

Een man die vervangende bussen regelde als NS-treinen uitvielen, heeft jarenlang samen met busbedrijven geld van de NS opgestreken voor bussen die niet werden ingezet….

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier