main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 20 februari 2020 — 12:06

Moet Nederland straks meer betalen aan de EU? ‘Voor Rutte staat wel wat op het spel’

Gaan Nederland en de andere lidstaten straks wel of niet méér betalen aan de Europese Unie? Die vraag staat vandaag centraal als de Europese regeringsleiders onderhandelen over de nieuwe begroting. Een lastige puzzel, zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het jaarlijkse bedrag dat Nederland aan de EU moet betalen dreigt in het nieuwe begrotingsvoorstel met twee miljard euro te stijgen. “Het Nederlandse kamp is stoer en zegt dat ze dat niet gaan doen”, zegt Van de Roer.

Rutte wil met Nederland regeerakkoord volgen

Premier Mark Rutte wijst voor die houding vooral naar het regeerakkoord. “Daarin staat dat wij niet méér dan één procent van het BNP (bruto nationaal product) gaan bijdragen, dus daar houden we ons aan”, aldus Van de Roer.

LEES OOK: Rutte: begroting EU oneerlijk en onacceptabel

Nederland is niet het enige land dat zich kritisch opstelt tegen een stijging van de EU-afdracht. Volgens Van de Roer maakt Nederland deel uit van de zogeheten ‘Vrekkige Vier’, een verbond met Oostenrijk, Zweden en Denemarken.

“Het is de vraag of die vier landen bij elkaar gaan blijven of dat Nederland alleen komt te staan”, blikt Van de Roer vooruit op de onderhandelingen. “Voor Rutte staat er wel wat op het spel. Hij wordt vaak genoemd als iemand die een grote reputatie in Europa heeft. Kan hij dat gezag waarmaken?”

‘Meer geld binnen begroting’

Volgens Van de Roer gaat het Nederland bij de onderhandelingen niet alleen maar om het geld. “Het gaat ook om de inrichting van de begroting. Rutte zegt dat er meer geld naar nieuw beleid moet, zoals veiligheid, defensie en klimaat, maar dan wel binnen de huidige begroting.”

LEES OOK: ‘Rutte houdt voet bij stuk en laat Nederland niet nog meer betalen aan EU’

De verwachting is dat de onderhandelingen moeizaam gaan verlopen en daardoor heel lang zullen duren. “Dit is anders dan een gewone top waarbij de Duitsers en de Fransen het voor het zeggen hebben”, zegt Van de Roer. “Hier zit je met 27 lidstaten aan tafel en iedereen wil iets uit die fruitmand.”

Door: Mark Broersma

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer