Burgemeesters willen ouders van minderjarigen met messen op zak beboeten: ‘Dit is niet normaal’
Het aantal steekincidenten met jonge daders neemt toe. Tieners lopen met grote messen rond en gaan elkaar daar soms mee te lijf. Het dragen van een mes lijkt steeds normaler te worden. Burgemeesters roepen politiek Den Haag op om in te grijpen.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei tegenover Radio Rijnmond dat hij wil dat als een minderjarige in Rotterdam voor de tweede keer wordt opgepakt met een mes op zak, de ouders een boete moeten betalen van 2500 euro.
De burgemeester van Zoetermeer, Charlie Aptroot, wil ook dat ouders worden gestraft voor de wandaden van hun kinderen. Zo stelt hij dat de ouders verplicht hulp moeten krijgen bij het opvoeden en hoge boetes of taakstraffen kunnen krijgen als ze geen verbetering tonen.
'Landelijk messenverbod'
De burgemeesters van de gemeenten Nissewaard en Ridderkerk roepen op tot een landelijk messenverbod, naar aanleiding van steekincidenten in beide gemeenten waarbij minderjarigen betrokken waren. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, vindt dat er geen extra wetgeving nodig is. Volgens hem zijn er verschillende regels die burgemeesters in kunnen zetten zoals bijvoorbeeld preventief fouilleren.
Wouter de Winther, politiek commentator bij De Telegraaf ziet een duidelijke behoefte om in te grijpen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ouders grijp in, hoor je van burgemeesters. De lokale bestuurder (doelend op Aboutaleb) kan in principe regels vaststellen om bijvoorbeeld boetes op te leggen, maar de vraag is: gaan er daardoor minder kinderen met messen op straat lopen? Dat vereist dat ouders een gesprek hebben met hun kinderen en is het probleem daarmee opgelost? Dat weet ik niet."
'Niet normaal'
VVD-Tweede Kamerlid Sophie Hermans denkt dat er meerdere factoren zijn waardoor kinderen met messen de straat op gaan. "Het begint met opvoeden, uitstralen, het gesprek voeren en duidelijk zijn over wat we normaal vinden. Het is niet normaal om met een mes de straat op te gaan om je veilig te voelen."
De opkomst van agressieve muziekvideo's op sociale media, zogenoemde drillrap, kan ook een rol spelen, zo denkt straatcoach Ali Gül uit Haarlemmermeer. "Jongeren kijken naar dat soort filmpjes. Gesprekken voeren is ons beste wapen, dit soort jongeren moet je blijven monitoren en niet loslaten."
LEES OOK: Burgemeester Zoetermeer wil ouders straffen voor wangedrag kinderen