main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 17 februari 2020 — 08:38

Burgemeester Zoetermeer wil ouders straffen voor wangedrag kinderen

Burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer wil dat ouders worden gestraft voor de wandaden van hun kinderen. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen die met messen op straat lopen en niet huiverig zijn om ze te gebruiken, indien ze dat nodig achten.

De oproep van Aptroot komt onder andere naar aanleiding van beelden uit het tv-programma Danny op Straat, waarin eerder te zien was hoe grote groepen jongeren met enorme messen op straat lopen. Ze doen dit naar eigen zeggen om zich te beschermen tegen rivaliserende groepen jongeren. De Zoetermeerse burgemeester is afgelopen weekend zelf ook de straat opgegaan om te ontdekken hoe de situatie er in zijn gemeente voor stond en bevestigt de noodzaak van een aanpak tegen deze bendes

Volgens hem zijn deze jongeren niet onder de indruk van een taakstraf en moeten de ouders aangepakt worden, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun kinderen. Zo stelt hij dat de ouders verplicht hulp moeten krijgen bij het opvoeden en hoge boetes of taakstraf kunnen krijgen als ze geen verbetering tonen.

Geen vertrouwen in plan Aptroot

Rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft weinig vertrouwen in het plan van Aptroot, beaamt hij in Goedemorgen Nederland. “Ik denk niet dat dit een goed idee is. Ik denk namelijk dat dit probleem niet zozeer met de ouders te maken heeft. Je moet breder kijken. Denk aan de wijk waarin ze wonen, de sociaal-economische omstandigheden waarin deze kinderen verkeren en scholing. Daarbij: wat kunnen ouders doen? Het is anders als zij ook uit het criminele circuit komen of crimineel gedrag bevorderen. Dan kunnen de ouders aansprakelijk worden gesteld.”

Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) en eveneens tafelgast bij het ochtendprogramma, is het niet volledig eens met Ellian. “Als ouders voortdurend aantonen dat ze hun kinderen niet onder controle hebben, dan gaat die verantwoordelijkheid naar de staat. Dus ik snap Aptroot heel goed.”

LEES OOK: Burgemeester wil landelijk verbod op messen in openbare ruimte

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer