main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 17 februari 2020 — 11:38

CDA sluit FvD ook landelijk niet uit van samenwerking: ‘Goede zaak’

Het is een hele goede zaak dat CDA het Forum voor Democratie (FvD) niet uitsluit voor samenwerking, zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De discussie over samenwerking met FvD ontstond nadat D66 en GroenLinks een oproep deden om niet met de partij te onderhandelen bij de coalitievorming in de provincie Noord-Brabant.

In Brabant zijn coalitieonderhandelingen nu bezig tussen FvD, VVD en CDA. D66 en GroenLinks gaven eerder al aan niet om tafel te willen met FvD. “Dat GroenLinks en D66 andere partijen willen uitsluiten moeten ze zelf weten, maar ze kunnen niet andere partijen oproepen om hetzelfde te doen”, zegt Ellian.

Het CDA staat ook landelijk open voor een samenwerking met FvD, zei de fractievoorzitter van het CDA Pieter Heerma in WNL Op Zondag. “We zitten nog midden in een kabinetsperiode. Er liggen heel grote vraagstukken op ons bordje. Daarnaast is er zoveel polarisatie. Partijen sluiten elkaar over en weer uit. Dat leidde er in 2017 toe dat er bijna geen regering meer gevormd kon worden. Dat gaan we nu niet doen”, aldus Heerma.

Migratie en klimaat

GroenLinks en D66 willen dat FvD en PVV worden uitgesloten om zo hun eigen positie te versterken, zegt Ellian. “Eigenlijk worden VVD en CDA zo gedwongen om met GroenLinks en D66 samen te werken. Juist samenwerking met die partijen heeft voor VVD en CDA vele nadelen, bijvoorbeeld op het gebied van migratie en klimaat. Dan is het heel goed als er ruimte openblijft voor onderhandelingen.”

‘Wie democratie wil, moet democratie kunnen verdragen’

Directeur politieke zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Han ten Broeke is het van harte eens met Ellian. “Wie democratie wil, moet ook democratie kunnen verdragen”, zegt hij. “Deze partijen hebben gewoon meegedaan met de verkiezingen, en ze hebben geen uitspraken gedaan waar je niet overheen kan stappen. Dan moeten partijen ook met elkaar willen samenwerken. Er zit volkswil achter, dat dien je te respecteren.”

LEES OOK: CDA-leider houdt samenwerking met FvD in Brabant niet tegen

Door: Tom Janssen

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer