main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2020 — 08:30

Manifest voor betere jeugdzorg en ggz: ‘Grof schandaal dat dit nodig is in zo’n rijk land’

Hulpverleners en patiënten zijn met het manifest Lijm de Zorg een actie gestart om de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Volgens de initiatiefnemers moeten de wachtlijsten en de bureaucratie worden aangepakt. Ook pleiten ze voor één landelijke helpdesk voor mensen die vastgelopen zijn in het systeem en voor goede behandelplekken voor mensen met complexe psychische problemen.

Naast GroenLinks en VVD steunt ook SP het manifest, zo zegt SP-leider Lilian Marijnissen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Je moet bedenken dat jongeren die jeugdzorg nodig hebben de meest kwetsbare groep zijn. Het is een grof schandaal dat je in zo’n rijk land als Nederland het niet voor elkaar krijgen om de zorg voor hen goed te organiseren.”

Staken

Marijnissen ziet al langer dat er onrust is onder medewerkers in deze sector. “Afgelopen jaar hebben mensen die werken in de jeugdzorg ook gestaakt. Dat doen ze niet zomaar. Dat is omdat ze zien dat het misgaat.” De problemen spelen volgens haar niet alleen in de jeugdzorg. “Het marktdenken gaat over de rug van de patiënt in het ziekenhuis en de jongeren die zorg nodig heeft. Er moet geconcurreerd worden en moet aanbesteed worden waardoor zorginstellingen niet kunnen samenwerken.”

De SP vraagt ook in de Tweede Kamer aandacht voor deze kwestie. “Het is triest dat het nodig is, maar het is heel goed dat er aan de bel getrokken wordt. Woensdag wordt er op ons initiatief gedebatteerd over de jeugdzorg in de Tweede Kamer”, aldus Marijnissen.

LEES OOK: ‘Miljard nodig om jeugdzorg maximaal te laten presteren’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer