main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 13 mei 2019 — 21:50

Voorzitter Jeugdzorg Nederland: ‘Miljard nodig om jeugdzorg maximaal te laten presteren’

Voorzitter van Jeugdzorg Nederland Hans Spigt denkt dat er in totaal een miljard nodig is om de jeugdzorg maximaal te laten presteren. Dat zei Spigt in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Vorige week stuurde de Vereniging Nederlandse Gemeenten een brandbrief over de jeugdzorg. Sinds 2015 liggen de taken bij de gemeenten, maar die zeggen meer geld nodig te hebben om de zorg aan te kunnen bieden. Als dat er niet komt, willen zij de taken teruggeven aan de overheid. Er werd gevraagd om een structureel bedrag van 490 miljoen euro.

Niet veel later lekte uit dat het kabinet dit jaar 350 miljoen euro extra uit gaat geven aan de jeugdzorg. Daarna komt er ieder jaar 190 miljoen extra bij, bevestigden bronnen aan het AD.

Volgens Spigt is het beloofde bedrag niet genoeg om de jeugdzorg optimaal te laten presteren. “Opgeteld gaat het om een miljard euro, wil je in de jeugdzorg maximaal kunnen presteren”, aldus Spigt. Dat zou volgens de directeur problemen oplossen rondom de arbeidsvoorwaarden, innovatie binnen de jeugdzorg en het aanbieden van kwalitatieve zorg.

Spigt zit de brief als een onderdeel van de onderhandelingen tussen de gemeenten en het rijk. “Ze hebben natuurlijk eindeloos met elkaar gesproken en kwamen er niet uit. Op een gegeven moment leg je dan je kaarten op tafel. De minister is nu aan zet.”

De voorzitter van Jeugdzorg Nederland vindt het belangrijk dat er ook naar de zorgaanbieders wordt gekeken. Bij de decentralisatie van de zorg hebben gemeentes namelijk het geld verspreid over een groot aantal aanbieders. “Dan heb je gewoon geen zicht meer op welke zorg er nou geleverd wordt.” Dat heeft er volgens Spigt voor gezorgd dat er ook aanbieders bij zitten die geen goede zorg leveren en dat er ondernemers zijn die geld willen verdienen aan de jeugdzorg. “Als we het hebben over ‘meer geld erbij’, hebben we het ook over ‘we gaan het anders organiseren’.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer